Business & Finance Πέμπτη 12/01/2023, 12:15
ΑΓΟΡΕΣ

Cryptos: Ανανεωμένη διάθεση το 2023 – Σε ράλι το Bitcoin

Cryptos: Ανανεωμένη διάθεση το 2023 – Σε ράλι το Bitcoin

Δύο γεγονότα έσπειραν αισιοδοξία στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία κατά τα άλλα δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα τους τελευταίους μήνες.

Αφενός, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια στα ταμεία του χρεοκοπημένου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της «μαύρης τρύπας» της άλλοτε κυρίαρχης πλατφόρμας, που υπολογιζόταν στα 8 δισ. Αφετέρου, σήμερα πρόκειται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, ο οποίος κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών αναμένεται να έχει υποχωρήσει, οδηγώντας κατά πάσα πιθανότητα σε επιβράδυνση της σύσφιγξης από τη Fed.

Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με την ανανεωμένη διάθεση των επενδυτών να αφήσουν πίσω τις ταραχές του 2022 (ανησυχίες για ύφεση, αύξηση επιτοκίων, πληθωρισμός), οδήγησαν το Bitcoin σε εννιά συναπτές ημέρες ανόδου. Σύμφωνα με το Bloomberg πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο ανόδου για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα από το 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk, το Bitcoin καταγράφει άνοδο περίπου 4% το τελευταίο εικοσιτετράωρο στα 18.157 δολάρια. Πριν από μία εβδομάδα, η αξία του βρισκόταν κοντά στα 16.820 δολάρια. Λίγο μετά τις 12 μ.μ. ώρα Ελλάδος, το Ether καταγράφει επίσης άνοδο της τάξης του 4,78% στα 1.398 δολάρια, ενώ πριν από μία εβδομάδα βρισκόταν στα 1.250 δολάρια.

Κατά τα στοιχεία του CoinMerketCap, η αποτίμηση ολόκληρης της αγοράς ανέρχεται στα 885.03 δισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 3,14%.

Παρότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ανά τον κόσμο δείχνουν ότι έχει κορυφώσει, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική σύσφιγξης από τις κεντρικές τράπεζες αποδίδει καρπούς, και έτσι έχει επιστρέψει η επενδυτική όρεξη για περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο, η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει διολισθήσει σημαντικά από τα υψηλά του 2021. Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2021, η αγορά είχε αγγίξει για λίγο τα 2,9 τρισ. δολάρια, με το Bitcoin ανά περιόδους να ξεπερνά τα 65.000 δολάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

FTX: Εντοπίστηκαν 5 δισ. δολάρια – Μικραίνει η «μαύρη τρύπα»

Bitcoin: Όλες οι μεγάλες προβλέψεις για το 2023 – Ράλι 1.400% ή βουτιά 70%;

H χρονιά που «λύγισε» τα cryptos: Οι πέντε μεγαλύτερες χρεοκοπίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News