Business & Finance Πέμπτη 5/01/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Mε πτώση 300 μονάδων ο Dow – Φόβοι για περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις

Wall Street: Mε πτώση 300 μονάδων ο Dow – Φόβοι για περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις

Mε πτώση έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν ότι η αγορά παραμένει ισχυρή παρά τις αλλεπάλληλες επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 339,69 μονάδες ή 1,02% στις 32.930,08 μονάδες, υπό το βάρος της Walgreens, η μετοχή της οποίας απώλεσε περισσότερο από 6% της αξίας της απο τη στιγμή ο διακανονισμός για υπόθεση με οπιοειδή οδήγησε σε τριμηνιαίες ζημίες. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,16% στις 3.808,10 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,47% στις 10.305,24 μονάδες. H μετοχή της Bed, Bath & Beyond υποχώρησε 29,88%, απο τη στιγμή που προειδοποίησε για έλλειψη ρευστού και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πτώχευσης, ενώ σε ελεύθερη πτώση άνω του 42% βρέθηκε και η φιλική προς τα κρυπτονομίσματα τράπεζα Silvergate Capital, μετά την αποκάλυψη για μεγάλες αναλήψεις κεφαλαίου από πελάτες της. 

Οι μετοχές κατάφεραν να απομακρυνθούν από τα χαμηλά της συνεδρίασης το απόγευμα, όμως παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος, όταν ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι το 2023 θα είναι έτος αποπληθωρισμού. Και ενώ επεσήμανε ότι η σημερινή νομισματική πολιτική δεν είναι «επαρκώς περιοριστική», σημείωσε ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και θα πρέπει να φθάσει σε αυτό το σημείο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Οι μετοχές άνοιξαν με πτώση αφού είχαν ήδη ανακοινωθεί τα στοιχεία της ADP σύμφωνα με τα οποία δημιουργήθηκαν 235.000 νέες θέσεις εργασίας το Δεκέμβριο, πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Αύξηση μεγαλύτερη του αναμενομένου παρουσίασαν και οι μισθοί, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει «καυτή». 

Με ενδιαφέρον περιμένουν οι επενδυτές τα αυριανά στοιχεία για την απασχόληση Δεκεμβρίου, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 200.000 θέσεις τον προηγούμενο μήνα, που σημαίνει μία μέτρια επίδοση από τη μεγάλη αύξηση του αμέσως προηγούμενου μηνός. 

Ένα υψηλότερο νούμερο θα αποτελούσε ουσιαστικά αρνητική εξέλιξη για τη Fed και θα σήμαινε ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να ισχυροποιείται. Επιπλέον, οι επενδυτές δεν θέλουν να δουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, γιατί αυτό θα πυροδοτούσε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News