Business & Finance Τετάρτη 4/01/2023, 22:45
ΑΓΟΡΕΣ

Τεχνολογικές: Άσχημο ξεκίνημα έτους – Οι πιέσεις θα συνεχιστούν

Τεχνολογικές: Άσχημο ξεκίνημα έτους – Οι πιέσεις θα συνεχιστούν

Άσχημο ξεκίνημα είχαν οι κορυφαίες μετοχές τεχνολογίας το Νέο Έτος, συνεχίζοντας να βρίσκονται υπό πίεση μετά από ένα δραματικό έτος, στη διάρκεια του οποίου έχασαν πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους. 

Οι επενδυτές δεν αδιαφορούν πλέον για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Apple, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να υποχωρήσει κάτω από τα 2 τρισ.δολάρια την Τρίτη εν μέσω ανησυχιών ότι θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις τους επόμενους μήνες. Το sell off έρχεται έναν χρόνο αφότου ο κατασκευαστής του iPhone έγινε η πρώτη εταιρεία που σπάει το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση.

Οι καθυστερήσεις στην παραγωγή iPhones – η Apple ζήτησε από αρκετούς προμηθευτές της να περιορίσουν την παραγωγή τους για ανταλλακτικά – και οι ανησυχίες ότι η ζήτηση έχει περιοριστεί καθώς η οικονομία επιβραδύνεται βαραίνουν τη μετοχή της εταιρείας. Με την αξία της δε να παραμένει πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώρια για πτώση. 

Εξαιτίας της έξαρσης του Covid στην Κίνα, αναλυτές της Wall Street έχουν αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις iPhone στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. 

Σήμερα, η μετοχή της ανέκαμψε ενδοσυνεδριακά μετά από το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιούνιο του 2021 στο κλείσιμο της Τρίτης. 

Η μετοχή της Tesla κατέγραψε στη συνεδρίαση της Τρίτης απώλειες άνω του 12% εν μέσω ανησυχιών για εξασθένηση της ζήτησης και για προβλήματα σε επίπεδο logictics που είχαν αντίκτυπο στις πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2022. 

Αφού κατάφερε να επιτύχει κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ.δολαρίων, η Tesla απώλεσε περισσότερο από το 65% της χρηματιστηριακής αξίας της πέρυσι. Η πτώση της Τρίτης εξανέμισε περίπου 50 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της, η οποία είναι τώρα αντίστοιχη με αυτή της Ford, η οποία πέρυσι πώλησε τρεις φορές περισσότερα αυτοκίνητα από αυτά της Tesla. 

Αρκετοί αναλυτές της Wall Street περιμένουν τώρα περαιτέρω πιέσεις στη μετοχή της τους επόμενους μήνες εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού και της μειωμένης ζήτησης παγκοσμίως. Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική Telegraph, δεν υπάρχουν πλέον επιχειρήσεις με αξία άνω των δύο τρισ. δολαρίων, μετά και από την πτώση που κατέγραψαν την περασμένη χρονιά και η Microsoft αλλά και η πετρελαϊκή Saudi Aramco. 

Την ίδια στιγμή, η Salesforce ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 10%. 

 

 

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News