Business & Finance Τετάρτη 4/01/2023, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Mεγάλη «ανάσα» από τη Γαλλία – Συνεχίζεται το ράλι των τιμών

Ομόλογα: Mεγάλη «ανάσα» από τη Γαλλία – Συνεχίζεται το ράλι των τιμών

Συνέχισαν το ράλι τους οι τιμές των κρατικών ομολόγων του ευρώ από τη στιγμή που η Γαλλία αποτέλεσε σήμερα την τελευταία χώρα της Ευρωζώνης που ανακοινώνει καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό για το μήνα Δεκέμβριο, στα βήματα της Γερμανίας και της Ισπανίας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 11 μονάδες βάσης στο 2,269%, αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό του 2,56% στην αρχή της εβδομάδας. Οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν περαιτέρω από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία περιορίστηκε στο 6,7% από το 7,1% του Νοεμβρίου και τις προβλέψεις για 7,2%. 

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αποκλιμάκωση της απόδοσης στην ιταλική 10ετία, η οποία διαμορφώθηκε στο 4,29%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Δεκεμβρίου με πτώση 19 μονάδων βάσης. Το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών περιορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Δεκεμβρίου στις 200 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία περιορίστηκε στο 4,5% με το spread στις 222 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία αποκλιμακώθηκε στο 3,47% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στα 32 εκατ.ευρώ. 

Κατά 12 μονάδες βάσης περιορίστηκε και η απόδοση του γαλλικού 10ετούς στο 2,78%. 

Μία ημέρα νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που έδειξαν ότι αποκλιμακώθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Δεκέμβριο, όπως επίσης και τα στοιχεία για την Ισπανία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το εάν το ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων θα συνεχιστεί. «Τα χαμηλότερα νούμερα για τον πληθωρισμό είναι φυσικά μία λογική πίσω από τις αγορές ομολόγων, όμως αντανακλούν την πτώση των τιμών ενέργειας κάτι που ήδη γνωρίζαμε και το οποίο αντανακλά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Αυτό λοιπόν που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι τα στοιχεία για δομικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή», αναφέρει ο Αντουάν Μπουβέ, αναλυτής της ING. 
  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News