Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 18:14
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ποδαρικό με το δεξί – Σε υψηλό οχταμήνου

Χρηματιστήριο: Ποδαρικό με το δεξί – Σε υψηλό οχταμήνου

Ποδαρικό με άνοδο 0,68% στις 936,15 μονάδες έκανε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παίρνοντας ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση του έτους στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου οχταμήνου. Ωστόσο, ο τζίρος κινήθηκε χαμηλά στα 18,98 εκατ. ευρώ.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,62%, με ώθηση από τη Viohalco (+2,87%), την Alpha Bank(+2,85%), την Aegean Airlines (+2,35%) και την Τέρνα Ενεργειακή (+1,84%) που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,51%), της Μυτιληναίος (-0,49%).

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,51%, με μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνει η μετοχή της Alpha Bank (κατά 2,85%). Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 0,93%, της Eurobank 1,42% και της Τράπεζας Πειραιώς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη με άνοδο 0,14%.

Οι επενδυτές σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να αναθάρρησαν, έπειτα και από τα στοιχεία για τη μεταποίηση που έδειξαν ότι τα χειρότερα ίσως να έχουν περάσει. Ειδικότερα, Ο δείκτης PMI για την Ευρωζώνη έδειξε ότι η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα ίσως να έχει ήδη πιάσει πάτο, καθώς η εφοδιαστική αλυσίδα αρχίζει να αποκαθίσταται μετά την πανδημία και οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αισιοδοξία ανάμεσα στους μάνατζερς των εργοστασίων.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο PMI σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών και έκλεισε στις 47,2 μονάδες τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις 48,4 μονάδες του Νοεμβρίου, καθώς οι συνθήκες ζήτησης επιδεινώθηκαν.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 0,89% λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ενώ ανοδικά κινούνται και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακές απώλειες εμφανίζει μόνο το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News