Business & Finance Πέμπτη 29/12/2022, 20:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ήπιες κινήσεις των αποδόσεων – Με το βλέμμα στο επόμενο έτος

Ομόλογα: Ήπιες κινήσεις των αποδόσεων – Με το βλέμμα στο επόμενο έτος

Mικρές μεταβολές και περιορισμένος όγκος συναλλαγών ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα συνεχιστεί η επιθετική γραμμή της νομισματικής πολιτικής της Fed και εάν η προβλεπόμενη αυξημένη προσφορά σε νέο χρέος το επόμενο έτος θα επηρεάσει την αγορά σταθερού εισοδήματος. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 2,46%, ενώ του διετούς κινήθηκε στο 2,66%, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο τίτλων να διαμορφώνεται στις -18 μονάδες βάσης. 

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος γεγονός που έφερε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά. Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών σε γερμανικά 10ετή είναι μειωμένος κατά ένα-τέταρτο από τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας και 50% χαμηλότερος από τα επίπεδα του προηγούμενου μηνός, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 
    
H απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει αυξηθεί περισσότερο από 250 μονάδες βάσης φέτος, στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τη δεκαετία του 1950, γεγονός που δεν αποδίδεται μόνο στην απότομη αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού. 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διοχέτευσαν τεράστιες ποσότητες ρευστού σε προγράμματα για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις πρωτοβουλίες, οι κυβερνήσεις καλούνται τώρα να εκδώσουν νέο χρέος. Μόνο η Γερμανία σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα αξίας ρεκόρ της τάξης των 500 δισ.ευρώ το επόμενο έτος προκειμένου να καλύψει το κόστος που συνδέεται με την ενεργειακή κρίση. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του διετούς ιταλικού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 3,21%, ενώ του 10ετούς αποκλιμακώθηκε 10 μονάδες βάσης στο 4,55%. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,5% και του διετούς στο 3,6%. Κατά πέντε μονάδες βάσης περιορίστηκε και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς, στο 3,53%. 
  
   
  
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News