Business & Finance Τρίτη 27/12/2022, 11:02
ΑΓΟΡΕΣ

Θετικό ξέσπασμα στις αγορές για το άνοιγμα της Κίνας

Θετικό ξέσπασμα στις αγορές για το άνοιγμα της Κίνας

Θετικό κλίμα διακατέχει τις διεθνείς αγορές μετά τις ανακοινώσεις της Κίνας για άρση ορισμένων σκληρών υγειονομικών μέτρων από 8 Ιανουαρίου. 

Εκτός από τα ασιατικά χρηματιστήρια που εμφανίζουν κέρδη, με ώθηση ιδίως από τους κλάδους του ταξιδιού και των καταναλωτικών αγαθών, θετικά αντέδρασαν και οι ευρωπαϊκές και προσυνεδριακά οι αμερικανικές αγορές. Ενδεικτικά στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 ενισχύεται κατά περίπου 0,61%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο S&P 500 ενισχύεται κατά περίπου 0,6% προσυνεδριακά.

Άνοδο εμφανίζει και η τιμή του χρυσού, ξεπερνώντας τα 1.800 δολάρια η ουγκιά. Παράλληλα όμως οι επενδυτές φαίνεται να στρέφονται και προς τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο, αφού έχουν πλέον «χωνέψει» τα στοιχεία για επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Αυτό σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα οδηγεί και σε αποκλιμάκωση του δολαρίου.

Το πετρέλαιο επίσης ευνοείται από τις ανακοινώσεις της Κίνας, εμφανίζοντας τάσεις αποκλιμάκωσης σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όποτε η Ρωσία προειδοποίησε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής έως και κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα. Γύρω στις 11 ώρα Ελλάδος, το αμερικανικό αργό βρίσκεται στα 79,64 δολάρια και το Brent στα 84 δολάρια το βαρέλι, εμφανίζοντας οριακές μόνο διακυμάνσεις.

Τι ανακοίνωσε το Πεκίνο

Οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στην Κίνα δεν θα χρειάζεται πια να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους, από τις 8 Ιανουαρίου. Πρόκειται για συνέχεια της απότομης χαλάρωσης που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο, με τις επικείμενες αλλαγές να δίνουν τέλος στην πλειονότητα των αυστηρότερων μέτρων που είχε επιβάλει η Κίνα για σχεδόν τρία χρόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής zero Covid.

Από τον Μάρτιο του 2020, οι ταξιδιώτες στην ηπειρωτική χώρα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, συνήθως σε ένα καθορισμένο ξενοδοχείο και για 14 ημέρες. Αυτή η περίοδος απομόνωσης άρχισε στη συνέχεια να αυξάνεται σε 21 ημέρες ή και περισσότερες για ορισμένους ταξιδιώτες, προτού η Κίνα αρχίσει να μειώνει τους χρόνους καραντίνας αυτό το καλοκαίρι.

Η πολιτική που ισχύει σήμερα απαιτεί πέντε ημέρες καραντίνας σε μια κεντρική εγκατάσταση και άλλες τρεις ημέρες στο σπίτι.

Επίσης, από τις 8 Ιανουαρίου, οι αρχές θα σταματήσουν να παρακολουθούν τις στενές επαφές ασθενών με Covid, θα σταματήσουν να χαρακτηρίζουν περιοχές ως επικίνδυνες για Covid και θα ακυρώσουν μέτρα που είχαν επιβραδύνει την εισαγωγή αγαθών.

Οι ταξιδιώτες στην Κίνα θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού των τελευταίων 48 ωρών και δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλουν αίτηση για κωδικό υγείας. Κατά τη διάρκεια των πτήσεων, οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Πώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία «μεγάλωσε» ξαφνικά

Χαλάρωση του zero covid στην Κίνα: Αλλαγές στην καραντίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News