Business & Finance Παρασκευή 23/12/2022, 17:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβαίνει το πετρέλαιο εν αναμονή της ρωσικής «απάντησης» στο πλαφόν

Ανεβαίνει το πετρέλαιο εν αναμονή της ρωσικής «απάντησης» στο πλαφόν

Προς δεύτερη εβδομάδα ανόδου κινείται το πετρέλαιο, καθώς η Ρωσία προσανατολίζεται προς μείωση της παραγωγής ως «απάντηση» στο πλαφόν της G7 στις εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα.

Λίγο πριν τις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος, το Brent ενισχύεται κατά 2,37% στα 82,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 2,62% στα 79,52 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά επικρατεί διάχυτη ανησυχία για την επόμενη κίνηση της Ρωσίας, αφού προμηνύει κινδύνους στην παγκόσμια ροή πετρελαίου το 2023.

Η άνοδος των τιμών αποτελεί ξέσπασμα των επενδυτών στην ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι την επόμενη εβδομάδα σκοπεύει να «απαντήσει» στο πετρελαϊκό πλαφόν. Υπενθυμίζεται ότι η G7 μαζί με την Ε.Ε. και την Αυστραλία συμφώνησαν σε πλαφόν 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο, με στόχο να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας, διατηρώντας όμως σε ικανοποιητικό επίπεδο τις ροές στην παγκόσμια αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εφαρμογή του πετρελαϊκού πλαφόν, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι προκάλεσε πλήγμα στην αγορά της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, την πρώτη πλήρη εβδομάδα εφαρμογής, ο συνολικός όγκος εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία συρρικνώθηκε κατά 54%.

Οι ελπίδες της Ρωσίας για την πετρελαϊκή παραγωγή έχουν στραφεί προς την Κίνα, όπου προβλέπεται αύξηση της ζήτησης το 2023. Ωστόσο, δεδομένης της εκτόξευσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, έχει υποχωρήσει η κίνηση στους δρόμους, στα ΜΜΜ και στις εσωτερικές πτήσεις, θέτοντας εν αμφιβόλω την ανάκαμψη της ζήτησης. Βέβαια, στον αντίποδα, η χώρα σκοπεύει να προχωρήσει κανονικά στην χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών στις αερομεταφορές, γεγονός που ενδέχεται να ανεβάσει τη ζήτηση στον συγκεκριμένο κλάδο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει με τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Πλήττει την χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής;

Δύσκολη η εφαρμογή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News