Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 22:30
ΑΓΟΡΕΣ

Αναλυτές βλέπουν την τιμή του χρυσού στα 4.000 δολάρια το 2023

Αναλυτές βλέπουν την τιμή του χρυσού στα 4.000 δολάρια το 2023

Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 4.000 δολάρια η ουγκιά το 2023 καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο φόβος της ύφεσης εξακολουθούν να κρατούν σε έντονη μεταβλητότητα τις αγορές, αναφέρει ο Juerg Kiener, γενικός διευθυντής και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital. 

H τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 2.500 έως 4.000 δολαρίων κάποια στιγμή το επόμενο έτος, αναφέρει ο Kiener. 

Yπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα η αγορά του χρυσού να κάνει μεγάλη κίνηση, σημειώνει ο αναλυτής, κάνοντας λόγο για μία άνοδο της τάξης του 10% έως 20%, φέρνοντας νέα ύψη. 

Ο Kiener εξηγεί ότι πολλές οικονομίες θα παρουσιάσουν ύφεη στο πρώτο τρίμηνο, εξέλιξη που θα οδηγούσε πολλές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και ταυτόχρονα θα καθιστούσε τον χρυσό περισσότερο ελκυστικό. 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 400 τόνους χρυσού στο πρώτο τρίμηνο, ποσότητα σχεδόν διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ των 241 τόνων της αντίστοιχης περιόδου του 2018.

«Από τη δεκαετία του 2000, η μέση απόδοση για τον χρυσό κυμαίνεται ανάμεσα στο 8% και 10% ετησίως. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αποδόσεις στην αγορά ομολόγων. Ούτε και στην αγορά μετοχών». Άλλωστε, ο Kiener σημειώνει ότι ο χρυσός αποτελεί πολύ καλό αντιστάθμισμα απέναντι στον πληθωρισμό. 

Ωστόσο, παρά την ισχυρή ζήτηση για χρυσό, ο Kenny Polcari, στρατηγικός αναλυτής της Stalestone Wealth διαφωνεί ότι οι τιμές θα μπορούσαν να διπλασιαστούν το επόμενο έτος. «Προσωπικά δεν θέτω στόχο στα 4.000 δολάρια για τον χρυσό, παρότι θα τον ήθελα να ανεβαίνει σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε. Ο ίδιος δεν αποκλείει να υπάρξει ένα πισωγύρισμα για την τιμή του χρυσού και να βρει αντίσταση στα 1.900 δολάρια η ουγκιά. Η τιμή του θα εξαρτηθεί από το πώς ο πληθωρισμός ανταποκρίνεται στις επιτοκιακές αυξήσεις παγκοσμίως. 

 

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει το εύρος διακύμανσης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων ώθησε την τιμή του χρυσού σε άνοδο 1% με αποτέλεσμα να διαπεράσει ανοδικά το ψυχολογικό φράγμα των 1.800 δολαρίων η ουγκιά, προτού υποχωρήσει ξανά την Τετάρτη, αφού ανέκαμψε το δολάριο. 

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι μεγάλος αγοραστής

 

Στις αρχές του μηνός, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι προσέθεσε στα αποθέματά της χρυσό αξίας 1,8 δισ.δολαρίων, ανεβάζοντας τη συσωρευτική του αξία γύρω στα 112 δισ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. 

Συμβουλές για επενδυτές

Ο Nikhil Kamath, συνιδρυτής της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας της Ινδίας, Zerodha, συστήνει στους επενδυτές να τοποθετήσουν ένα 10% έως 20% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό τώρα που μπαίνει το 2023.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News