Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνεχίζονται οι ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις

Ομόλογα: Συνεχίζονται οι ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις

Την τρίτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου των αποδόσεων ολοκλήρωσε η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τις ανοδικές πιέσεις να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη. 

Επίδραση άσκησε και το sell off της αμερικανικής αγοράς κρατικών ομολόγων στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκε με ταχύτερο απ΄ό,τι αναμενόταν ρυθμό στο τρίτο τρίμηνο, σε μία εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες για συνέχιση των επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,355%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο. Στη διετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,55% με άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης. Αναλυτές αποδίδουν ένα μεγάλο μέρος της νευρικότητας στον περιορισμένο όγκο συναλλαγών στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. 

Στρατηγικός αναλυτής της UBS προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μία φορά τον Φεβρουάριο και μία φορά το Μάρτιο, ενώ υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει και μία ακόμη των 25 μονάδων βάσης. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 4,45%, με το spread έναντι των γερμανικών να περιορίζεται ωστόσο στις 209 μονάδες βάσης από το υψηλό έξι εβδομάδων των 222 μονάδων βάσης στην αρχή της εβδομάδας. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 46 μονάδες βάσης, για να ακολουθήσει μία επιπλέον άνοδος των 19 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα. Κατά 24 μονάδες βάσης αυξήθηκε και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,44% με το spread στις 216 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς κινήθηκε στο 3,50%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στις 16 μονάδες βάσης. 

 

moneyreview.gr 
 
   
  
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News