Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 16:49
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Μικτή η εικόνα των τιμών τροφίμων παγκοσμίως

Τράπεζα Πειραιώς: Μικτή η εικόνα των τιμών τροφίμων παγκοσμίως

Μικτή ήταν η εικόνα των τιμών τροφίμων τον Δεκέμβριο παγκοσμίως, όπως καταδεικνύει το μηνιαίο δελτίο τιμών αγροτικών προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Ειδικότερα, σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν οι τιμές σε σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι και ρύζι, ενώ οριακά υποχώρησαν οι τιμές σε ζάχαρη και βοοειδή. Αντιθέτως, ενισχύθηκαν οι τιμές χυμού και σόγιας. 

Όπως καταγράφει στη σχετική ανάλυση η Τράπεζα Πειραιώς, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, το φαινόμενο La Niña συνεχίζει να εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες διατήρησης την περίοδο Δεκ-Φεβ 2022/23, πλήττοντας τις καλλιέργειες. Σε ό,τι αφορά το σιτάρι αναμένεται η πτωτική τάση της τιμής του, λόγω της διατήρησης της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά και της ανυπαρξίας πιθανών νέων εντάσεων στον πόλεμο. Για το καλαμπόκι, αναμένεται αύξηση λόγω της μειωμένης παραγωγής και των περιορισμένων αποθεμάτων. Για τη σόγια επίσης αναμένεται άνοδος λόγω των βροχοπτώσεων στη Νότια Αμερική, η οποία προβλέπεται να πλήξει παραγωγικές περιοχές. 

Για τη ζάχαρη, η περαιτέρω διεύρυνση του υφιστάμενου παραγωγικού κενού δύναται να ασκήσει ανοδική πίεση στην τιμή της. Με την παγκόσμια παραγωγή να υπερβαίνει σημαντικά την κατανάλωση και τα αποθέματα βαμβακιού να αναμένονται ενισχυμένα, πτωτικές πιέσεις αναμένεται να υπάρξουν στην τιμή του. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε Ινδία και Μπαγκλαντές με διάσπαρτες βροχοπτώσεις αν και βελτιώνουν τις καλλιέργειες ρυζιού, οδηγούν σε μείωση την τιμή του. Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι σφιχτές προμήθειες σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση μπορεί να ενισχύσουν την τιμή του.

Σύμφωνα με την ανάλυση, απώλειες σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν τόσο ο δείκτης αγροτικών προϊόντων (-2,20%) όσο και ο δείκτης των εμπορευμάτων (-4,95%). Ως πιθανή αιτία της παραπάνω κίνησης ενδέχεται να αποτελεί ο αρνητικός χειρισμός των κινεζικών αρχών στο θέμα της πανδημίας, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε πρόσφατα στους πρόδρομους επιχειρηματικούς δείκτες, συρρικνώνοντας περαιτέρω το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας. Με την τεχνική εικόνα των αγροτικών προϊόντων να παραμένει σχετικά αρνητική, οι πιέσεις μπορεί να συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα, παράγοντες όπως οι περιορισμένες προμήθειες (παραγωγή και αποθέματα), οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μια πιθανή ένταση στο γεωπολιτικό πεδίο, το εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας και ένα σχετικά αποδυναμωμένο δολάριο δύναται να στηρίξουν τις τιμές τους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News