Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 15:52
ΟΔΔΗΧ

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί έως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2023

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί έως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2023

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί έως 7 δισ. ευρώ απο τις αγορές χρέους το επόμενο έτος, ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ την Πέμπτη, περιγράφοντας την στρατηγική χρηματοδότησης για το 2023.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί έως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους με την έκδοση νέων ομολόγων το επόμενο έτος ενώ πιθανόν θα προχωρήσει στην εξ’ αναβολής έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της, είπε ο ΟΔΔΗΧ την Πέμπτη.

Το ποσό είναι χαμηλότερο από τα 8,3 δισ. ευρώ που άντλησε φέτος με την έκδοση 10ετούς και 5ετούς ομολόγου καθώς και την επανέκδοση μέσω δημοπρασίας άλλων λήξεων.

«Η στρατηγική για το 2023 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις αγορές σε συνδυασμό με την μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ… και στην διατήρηση σημαντικού κεφαλαιακού αποθέματος», είπε ο ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωσή του.

Πηγή στο υπουργείο Οικονομικών είπε στο Reuters ότι τα έσοδα από το πράσινο ομόλογο, που προγραμματίζεται για το δεύτερο μισό του επόμενου έτους, θα είναι επιπλέον των 7 δισ. ευρώ που θα αντλήσει από τις νέες εκδόσεις.

Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες για το επόμενο έτος θα ανέλθουν στα 15,4 δισ. ευρώ και μέρος τους θα καλυφθεί από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, εισροές από το ταμείο ανάκαμψης και άλλες πηγές.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου, των αναμενομένων αυξημένων επιπλέον εκταμιεύσεων προς το ΕΔ από τα χρηματοδοτικά σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2023 η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη, αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων, και να κινηθεί στα επίπεδα του 2022. 

Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ’ όλη τη διάρκειά του, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους. 

Τέλος, αναλόγως των συνθηκών των αγορών, κατά το νέο έτος θα επιχειρηθεί και έκδοση ελληνικών κρατικών χρεογράφων «πράσινων» ομολόγων, τα έσοδα των οποίων θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην «πράσινη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News