Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 09:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η εποχή των αρνητικών αποδόσεων τελειώνει

Ομόλογα: Η εποχή των αρνητικών αποδόσεων τελειώνει

Τέλος μπαίνει στην εποχή των αρνητικών αποδόσεων των ομολόγων, καθώς όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου  προχωρούν σε επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής τους.

Το ύψος των ομολόγων του κόσμου που εμφανίζουν αποδόσεις χαμηλότερες από το μηδέν συρρικνώθηκε χθες, αφότου το 2ετές ομόλογο της Ιαπωνίας πέρασε πρόσκαιρα σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2015. Πλέον, ομόλογα συνολικής αξίας 686 δισ. δολαρίων προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις, από 18,4 τρισ. δολαρίων που ήταν στο αποκορύφωμά τους, πριν από δύο χρόνια.

Ομόλογα: Η εποχή των αρνητικών αποδόσεων τελειώνει-1

Η άνοδος των αποδόσεων στα ιαπωνικά ομόλογα πυροδοτήθηκε από την αλλαγή της πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί ότι η τελευταία από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που ακολουθούσε πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική κινείται προς την ομαλοποίηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκατέλειψε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων τον Ιούλιο και ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Δανίας τον Σεπτέμβριο.

«Οι σημερινές συνθήκες στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό παγκοσμίως δεν δικαιολογούν πλέον τη διατήρηση των επιτοκίων κάτω από το μηδέν», δήλωσε στο Bloomberg ο Winson Phoon της Maybank Securities. «Τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις πρόκειται να εξαφανιστούν καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου εγκαταλείπουν το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων η μία μετά την άλλη, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να είναι πιθανότατα η τελευταία που έχει απομείνει».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις – Ανησυχεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

UBS: Πώς οι επενδυτές πληρώνουν τη μείωση του ελληνικού χρέους

Reuters: «Οιωνός κακών» είναι η σύγκρουση Ιταλίας – ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News