Business & Finance Τετάρτη 21/12/2022, 19:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρές μεταβολές αποδόσεων, «εξαντλήθηκε» το sell off

Ομόλογα: Μικρές μεταβολές αποδόσεων, «εξαντλήθηκε» το sell off

Xωρίς κατεύθυνση κινήθηκαν σήμερα οι περισσότερες αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τους επενδυτές να παίρνουν μία ανάσα για να ανασυνταχθούν και να αποφασίσουν τη μετέπειτα πορεία τους μέσα στο σημερινό περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκιακών αυξήσεων. 

Η απόδοση του διετούς γερμανικού παρέμεινε στα ίδια σχεδόν επίπεδα, αυξανόμενη μόλις μία μονάδα βάσης στο 2,52% από το 2,2% που βρισκόταν πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. “Πιστεύουμε ότι ο νέος γύρος ανόδου των αποδόσεων κορυφώθηκε, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τουλάχιστον προς το παρόν”, αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors.

Στη γερμανική 10ετία, η απόδοση υποχώρησε οριακά στο 2,29%. Ο Μάξια εκτιμά ότι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ θα συνεχίσουν να κινούνται στα σημερινά επίπεδα έως τα τέλη του έτους. 

Εξαίρεση, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς που έκανε μεγαλύτερη κίνηση και υποχώρησε πέντε μονάδες στο 4,42% χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από τα υψηλά των τελευταίων ημερών με το spread να περιορίζεται στις 212 μονάδες βάσης από τις 220 που είχε φθάσει αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Στην ελληνική αγορά περιορισμένες κινήσεις με πολύ μικρό όγκο συναλλαγών – στα 20 εκατ.δολάρια στην ΗΔΑΤ. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,42% με το spread στις 217 μονάδες βάσης και στην πενταετία στο 3,47%. 

Οι εξωγενείς επιδράσεις ήταν περιορισμένες καθώς μετά την απρόσμενη κίνηση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το εύρος διακύμανσης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων, συνεχίστηκε και σήμερα η άνοδος του κόστους δανεισμού στην ιαπωνική αγορά κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, όπως ανέφεραν αναλυτές, η προσαρμογή θα γίνει ομαλά με το μεγαλύτερο αντίκτυπο να γίνεται αισθητός κυρίως στην αγορά ξένου συναλλάγματος. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News