Business & Finance Τρίτη 20/12/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανοδικό γύρισμα μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης

Wall Street: Ανοδικό γύρισμα μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης

Με άνοδο έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, η οποία αρχικά αιφνιδιάστηκε από την απρόσμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας που ώθησε σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις. Ωστόσο, οι επενδυτές παρέκαμψαν τις ανησυχίες και αισιοδοξούν ακόμη μήπως τελικά το έτος κλείσει με ράλι. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 92,20 μονάδες ή 0,28% κλείνοντας στις 32.849,74 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.821,62 μονάδες με άνοδο 0,10%, ενώ ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 10.547,11 μονάδες με οριακή μόλις άνοδο 0,01%. 

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διευρύνει το εύρος διακύμανσης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων στις 50 από τις μέχρι τώρα 25 μονάδες βάσης, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές και οδηγώντας σε πτώση τα προθεσμικά μετοχών, εντείνοντας τις πιέσεις. 

Ωστόσο, οι μετοχές ανέκαμψαν προς το τέλος της συνεδρίασης καθώς οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να αποτιμήσουν την κατάσταση έχοντας κάποιες κρυφές ελπίδες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να σταματήσει τις επιτοκιακές της αυξήσεις νωρίτερα απ΄ό,τι σηματοδότησε στην τελευταία της συνεδρίαση. 

«Περισσότερες από το 90% των κεντρικών τραπεζών έχουν αυξήσει τα επιτόκια φέτος, σε μία άνευ προηγουμένου συντονισμένη προσπάθεια. Τα καλά νέα; Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, κάτι το οποίο θα περιορίσει τις πιέσεις στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές», αναφέρει ο Lawrence Gillum, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. 

Όμως, ακόμη και με τα σημερινά κέρδη, οι μετοχές εξακολουθούν να οδεύουν σε απώλειες αυτή την εβδομάδα αλλά και γενικότερα το μήνα Δεκέμβριο. Ο Dow υποχωρεί 5,3% στο μήνα μέχρι στιγμής, ο S&P 500 6,43% και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες από 8%. 

Επίσης, μία σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις ανακοινώνουν τριμηνιαία αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της Wall Street, μεταξύ των οποίων FedEx και Nike. 

Eπίσης, η εβδομάδα έχει και πολλά μακροοικονομικά: ανακοινώνονται την Τετάρτη και την Παρασκευή τα στοιχεία για τις πωλήσεις παλαιών και νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, ενώ την τελευταία ημέρα έχουμε και τα στοιχεία για το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών που παρακολουθεί στενά η Fed για την πορεία του πληθωρισμού. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News