Business & Finance Πέμπτη 31/12/2020, 21:05
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε ιστορικό χαμηλό έκλεισαν το έτος οι βρετανικές αποδόσεις

Σε ιστορικό χαμηλό έκλεισαν το έτος οι βρετανικές αποδόσεις

Σε ιστορικό υψηλό έκλεισαν το 2020 οι τιμές των βρετανικών διετών κρατικών ομολόγων, καθώς οι ανησυχίες για τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού οδήγησαν ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος τις αποδόσεις, με τους επενδυτές να στρέφονται στο ασφαλές ενεργητικό την τελευταία ημέρα του έτους.

Η απόδοση του διετούς βρετανικού άγγιξε ιστορικό χαμηλό στο -0,173%, καταγράφοντας στη διάρκεια του 2020 τη μεγαλύτερη ετήσια αποκλιμάκωση από το 2011. Αντίστοιχα, η απόδοση του πενταετούς έκλεισε το έτος κάτω από το μηδέν στο -0,08%, κοντά στο ιστορικό ναδίρ που άγγιξε τον Ιούλιο. Ωστόσο, η απόδοση του 10ετούς, στο 0,2%, παρέμεινε πολύ πιο πάνω απο το ιστορικό χαμηλό του 0,074% που άγγιξε στην αρχή της πανδημίας το Μάρτιο.

Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στην οικονομία, οι κυβερνητικές δαπάνες και το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού από την Τράπεζα της Αγγλίας ήταν οι βασικοί καταλύτες που καθοδήγησαν τη βρετανική αγορά κρατικού χρέους και αναμένεται να το κάνουν και το 2021. Η υπηρεσία διαχείρισης κρατικού χρέους της Βρετανίας εξέδωσε το ποσό ρεκόρ των 414 δισ.στερλινών (566 δισ.δολαρίων) από την έναρξη του δημοσιονομικου έτους τον Απρίλιο και στόχος της είναι να συνεχίσει με επιπλέον εκδόσεις αξίας 485,5 δισ.στερλινών έως το τέλος του έτους.

Για το δημοσιονομικό έτος 2021/22, η Βρετανία θα χρειαστεί να εκδώσει 256 δισ.στερλίνες στην αγορά κρατικού χρέους. Η Τράπεζα της Αγγλίας σχεδιάζει να αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 150 δισ.στερλινών το 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ενεργητικού της, πέραν των 300 δισ.στερλινών που έχει ήδη αγοράσει από το Μάρτιο, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που διακρατεί να φθάσει στα 875 δισ.στερλίνες.

Η μείωση των επιτοκίων κάτω από το μηδέν παραμένει επιλογή, εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν- παρότι οι αγορές το έχουν, κατά το μεγαλύτερο βαθμό, προεξοφλήσει και μάλιστα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα από τη στιγμή που η Βρετανία κατάφερε να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News