Business & Finance Δευτέρα 19/12/2022, 20:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σταθερά ανοδικά οι αποδόσεις του ευρώ στη «σκιά» της ΕΚΤ

Ομόλογα: Σταθερά ανοδικά οι αποδόσεις του ευρώ στη «σκιά» της ΕΚΤ

Συνεχίστηκε και σήμερα η ανοδική πορεία των ομολογιακών αποδόσεων καθώς και η διεύρυνση των spread μεταξύ «πυρήνα» και ευρωπεριφέρειας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την επιθετική στάση της ΕΚΤ και την επικείμενη αυξημένη προσφορά σε ομολογιακές εκδόσεις. 

Αναλυτές αναφέρουν ότι περαιτέρω αύξηση των δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να ανεβάσει την απόδοση το γερμανικού 10ετούς στο 2,7% το 2023, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών χρηματοδότησης της γερμανικής κυβέρνησης, την ώρα που μειώνεται η υπερβάλουσα ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,19%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης επισκέφθηξε ξανά την περιοχή του 2,22%, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου. Στη γερμανική διετία, το κόστος δανεισμού παρέμεινε στάσιμο στο 2,44%, αφού στη συνεδρίαση της Παρασκευής άγγιξε υψηλό 14 ετών στο 2,50%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε περισσότερο από 11 μονάδες βάσης, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά το 4,407% προτού υπαναχωρήσει στο 4,36% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διευρύνεται στις 216 μονάδες βάσης. Στην ιταλική διετία, η απόδοση αφού εκτινάχθηκε στην αρχή της συνεδρίασης στο 3,39%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Σεπτεμβρίου, έκλεισε στο 3,11%. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση της 10ετίας διαμορφώθηκε στο 4,33% με το spread στις 214 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,41% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 6 εκατ. ευρώ. 

Η καμπύλη στις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων παραμένει αντιστραμμένη με το χάσμα μεταξύ διετών και 10ετών στις -26 μονάδες βάσης, αφού προς στιγμή στη συνεδρίαση της Παρασκευής έφθασε τις -41 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 30ετίας. Η αντιστροφή υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να διακόψει τις επιτοκιακές της αυξήσεις στο μέλλον, καθώς ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται ταχύτερα του αναμενομένου ή επειδή η κεντρική τράπεζα θέλει να αποφύγει μία βαθύτερη ύφεση. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News