Business & Finance Κυριακή 18/12/2022, 10:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσικές μετοχές: Η χειρότερη επίδοση παγκοσμίως λόγω πολέμου

Ρωσικές μετοχές: Η χειρότερη επίδοση παγκοσμίως λόγω πολέμου

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις ρωσικές μετοχές σε ελεύθερη πτώση τον Φεβρουάριο. Τώρα δέκα μήνες μετά, η ανάκαμψη φαίνεται κάτι μακρινό από τη στιγμή που οι κυρώσεις έχουν πυροδοτήσει κύμα εξόδου των επενδυτών και έχουν κάνει τις ρωσικές μετοχές τις χειρότερες στον κόσμο σε επίδοση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Ενώ η ρωσική οικονομία επιδεικνύει μεγαλύτερες αντοχές απ΄ό,τι αναμενόταν στις κυρώσεις της Δύσης, η χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει μία εντελώς διαφορετική εικόνα. 

Οι ρωσικές μετοχές δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, ενώ τα διεθνή διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που παρακολουθούν τις μετοχές της Ρωσίας έχουν είτε «παγώσει» τις δραστηριότητές τους ή κλείσει. Οι Ρώσοι επενδυτές βλέπουν ότι δεν μπορούν να προστατευθούν από τις επιπτώσεις του πολέμου, ενώ και οι περισσότεροι ξένοι εξακολουθούν να μην έχουν τη δυνατότητα να πωλήσουν τις ρωσικές μετοχές που διακρατούν. 

Stocks Tumble | Russian equities head for worst year since the global financial crisis
 
 

Το sell off του Φεβρουαρίου οδήγησε σε ένα άνευ προηγουμένου κλείσιμο διαρκείας του χρηματιστηρίου αξιών της Μόσχας. Ο δείκτης RTS σε όρους δολαρίου έχει βουλιάξει 35% φέτος, με τη Μόσχα να παρουσιάζει την χειρότερη επίδοση μεταξύ των 92 χρηματιστηριακών δεικτών που παρακολουθεί το Bloomberg βάσει τοπικού νομίσματος και την τρίτη χειρότερη σε όρους δολαρίου. Ο MOEX Russia Index, σε τοπικό νόμισμα, καταγράφει απώλειες 44%, οδεύοντας προς την χειρότερη ετήσια πτώση από το 2008. Και με τον πόλεμο να συνεχίζεται, οι απώλειες αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες. 

Πλήγμα υπέστησαν και οι μετοχές του ρωσικού πετρελαίου από τη μεγάλη μεταβλητότητα της διεθνούς αγοράς αργού, με την τιμή brent να υποχωρεί περίπου 40% από τα υψηλά του Μαρτίου. 

Οι μετοχές των Lukoil και Gazprom, που αποτελούν τις μετοχές με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο δείκτη MOEX, έχουν υποχωρήσει 30% και 53% αντίστοιχα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αντίστοιχα, ο μεγαλύτερος εισηγμένος πιστωτικός όμιλος, η Sberbank, καταγράφει απώλειες 54% καθώς οι διεθνείς κυρώσεις έπληξαν τα πάντα, από την ικανότητα πρόσβασης της Ρωσίας στα ξένα αποθέματα έως το σύστημα SWIFT.  

Το επόμενο έτος δεν πρόκειται να φέρει κάποια βελτίωση καθώς ο πόλεμος και τα capital controls συνεχίζονται, ειδικά εάν μία παγκόσμια ύφεση κάμψει τη ζήτηση για εμπορεύματα και νέες κυρώσεις ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην ρωσική οικονομία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Η ανακοίνωση για τα δημοψηφίσματα «βύθισε» το χρηματιστήριο

Ρωσία: Σε υψηλό επτά ετών το ρούβλι – Θα τεθεί στόχος για την ισοτιμία του;

Reuters: Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του National Settlement Depository της Ρωσίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News