Business & Finance Σάββατο 17/12/2022, 10:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του 2022

Wall Street: Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του 2022

Η αγορά του 2022 χαρακτηρίστηκε από επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Πτώση μετοχών, κάλυψη θέσεων short, μεγάλες αγορές για να έρθει και πάλι η πτώση και οι απώλειες. Αυτό συμβαίνει ξανά.

Μετά από ένα μήνα μείωσης θέσεων, οι επενδυτές τοποθέτησαν 25 δισ.δολάρια σε μετοχές στη διάρκεια της εβδομάδας έως την προηγούμενη Τετάρτη για να δουν τελικά το δείκτη S&P 500 να βουλιάζει καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ και οι υπόλοιπες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες διατήρησαν τον επιθετικό τους τόνο, απειλώντας να οδηγήσουν την οικονομία στην ύφεση. Ο δείκτης έκλεισε την εβδομάδα αυτή με την χειρότερη τριήμερη πτώση σε διάρκεια δύο μηνών, με αποτέλεσμα τώρα να οδεύει προς τον πρώτο «κόκκινο» Δεκέμβριο από το 2018.  

Το τελευταίο κύμα αισιοδοξίας εξανεμίστηκε από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε εμφατικά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν και θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται σε σταθερή βάση. Οι επενδυτές έσπευσαν να συμμετάσχουν στο τελευταίο ράλι που προσέφερε στον S&P 500 κέρδη 14% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου δίδοντας ελπίδες ότι το έτος θα έκλεινε ανοδικά, όπως είθισται στο τέλος του έτους. Αντ΄αυτού όμως, αντιλαμβάνονται τώρα ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μία αγορά όπου οι αποτιμήσεις παραμένουν υπό πίεση, τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν και άλλες κατηγορίες ενεργητικού, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα αποδεικνύονται βιώσιμες εναλλακτικές επενδύσεις. 

«Έχουμε δει μεγάλες διορθώσεις στις μετοχές και γενικότερα στο ριψοκίνδυνο ενεργητικό κάθε φορά που η αγορά επανερμηνεύει τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική, επειδή κάθε φορά που το κάνει αυτό υποχωρεί ολοένα και περισσότερο», αναφέρει ο Alec Young της MAPsignals. 

Stock Charts Buckle | S&P 500 breaks out of a 5-week range, sinking below its 100-day average
 
 

Oι μετοχές υποχώρησαν για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα καθώς τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής και τη μεταποίηση υποδηλώνουν επιβράδυνση, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες επαναδιατύπωσαν την επιθετική τους στάση. Ο S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 2%, σε χαμηλό πέντε εβδομάδων, διολισθαίνοντας κάτω από το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 100 συνεδριάσεων για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο του μηνός. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε περισσότερο από 10% από τα χαμηλά του δύο ακόμη φορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, το Μάρτιο και από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, για να υποκύψει όμως και στις δύο περιπτώσεις σε νέο sell off που οδήγησε τελικά την αγορά σε νέα χαμηλά. 

Αυτή την φορά, η ανάκαμψη ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου με μαζική μείωση των θέσεων short. Καθώς τα κέρδη ανέβαζαν ταχύτητα το Νοέμβριο, traders συσσώρευαν θέσεις αγοράς, φθάνοντας να αγοράσουν μετοχές και ομόλογα αξίας 225 δισ.δολαρίων μόλις σε δύο συνεδριάσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ο φόβος μήπως και μείνουν εκτός αυτής της ευφορίας ήταν τόσο έντονος που δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε call options, δίδοντας νέα καύσιμα στο ράλι. 

Ωστόσο, το τέλος ήταν επώδυνο. Στη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, το 95% των εταιρειών του S&P 500 υποχώρησαν και 1,4 τρισ.δολάρια εξανεμίστηκαν από την αξία του δείκτη. 

Τώρα με τη Fed να ανεβάζει την πρόβλεψη για το τερματικό επιτόκιο στο 5,25% και να αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το επόμενο έτος, η πραγματικότητα αρχίζει να πονά. 

Με τις προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη να ξεπερνούν κατά 16,7 φορές τα σημερινά επίπεδα, ο S&P 500 αποτιμάται σε πολλαπλάσια υψηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών. Και οι μετοχές θα γίνουν πιο ακριβές εάν οι εκτιμήσεις για τα κέρδη συνεχίσουν να υποχωρούν. Από τον Ιούνιο, τα προβλεπόμενα κέρδη γιατο 2023 έχουν υποχωρήσει 8% στα 229 δισ.δολάρια η μετοχή, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Profit Sentiment Sours | Analysts keep cutting earnings estimates for corporate America
 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Πτώση για δεύτερη εβδομάδα – Μεγάλο ερωτηματικό η ύφεση

Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση τριμήνου για τον Dow – Πτώση άνω του 3% για Nasdaq

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News