Business & Finance Πέμπτη 15/12/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση τριμήνου για τον Dow – Πτώση άνω του 3% για Nasdaq

Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση τριμήνου για τον Dow – Πτώση άνω του 3% για Nasdaq

Σε απότομη πτώση βρέθηκε σήμερα η Wall Street στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου για το Νοέμβριο, εγείροντας ανησυχίες ότι οι ασταμάτητες επιτοκιακές αυξήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ θα πυροδοτήσουν ύφεση στην αμερικανική οικονομία. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 763,54 μονάδες ή 2,25% κλείνοντας στις 33.202,74 μονάδες – πρόκειται για την χειρότερη ημερήσια επίδοση από το Σεπτέμβριο, καθώς οι ελπίδες για ράλι του Αη-Βασίλη στο τέλος του έτους εξανεμίζονται. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 2,48% στις 3.895,82 μονάδες, με αποτέλεσμα η πτώση του Δεκεμβρίου να διαμορφώνεται τώρα στο 4,5%. Ο Nasdaq βούλιαξε 3,23% στις 10.810,53 μονάδες, καθώς η ιδιαίτερα ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις τεχνολογία «βλέπει» τώρα τις απώλειές της να ξεπερνούν φέτος το 31%. 

Το sell off διευρύνθηκε σε όλους σχεδόν τους κλάδους με μόνο 14 μετοχές του S&P 500 να κινούνται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των big tech βρέθηκαν σε «βαθύ κόκκινο» με Apple και Alphabet να υποχωρούν περισσότερο από 4%, ενώ της Microsoft και της Amazon περισσότερο από 3%. Επίσης, η μετοχή της Netflix σημείωσε πτώση άνω του 9%, μετά από δημοσίευμα που ήθελε την εταιρεία streaming να προσφέρεται να επιστρέψει χρήματα σε διαφημιζόμενους αφότου έχασε τους στόχους τηλεθέασης. 

«Βαρίδι» στη σημερινή συνεδρίαση ήταν τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να έχει τις επιπτώσεις του στους καταναλωτές. Οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 0,6% το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Πρόκειται για μεγαλύτερη πτώση από την αντίστοιχη του 0,3% που είχαν προβλέψει αναλυτές. 

Η πτώση άρχισε την Τετάρτη μετά την απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του 2023 και προέβλεψε ότι τα επιτόκιά της θα κορυφωθούν σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενομένου στο 5,25%, στο υψηλότερο επίπεδο 15 ετών. . 

Ο Dow έκλεισε την Τετάρτη κάτω από τις 34.000 μονάδες με τις ρευστοποιήσεις να επιδεινώνονται σήμερα Πέμπτη μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής. Ωστόσο, οι ομολογιακές αποδόσεις στις ΗΠΑ συνέχισαν να κινούνται κόντρα στις ανησυχίες που πυροδότησε η Fed, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 3,5%.  

Σε καθοδική τροχιά και οι τράπεζες οι οποίες υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών για ύφεση. Η JPMorgan Chase και η Bank of America υποχώρησαν εκάστη περισσότερο από 2%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News