Business & Finance Πέμπτη 15/12/2022, 16:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ελεγχόμενες πιέσεις στο ΧΑ μετά από τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ

Το κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών που γύρισαν στο κόκκινο μετά από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταφέρεται και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτο πάντως να καταγράφει ελεγχόμενες απώλειες.

Ειδικότερα, λίγο μετά 16:45 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,78%, στις 916,40 μονάδες με τον τζίρο της αγοράς να διαμορφώνεται στα 44,52 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,85% στις 2.223,77 μονάδες, ενώ το τραπεζικός δείκτης καταγράφει ισχυρότερες απώλειες της τάξης του 1,37% στις 628,66 μονάδες.

Στο ταμπλό, θετικά λειτουργούν οι ΟΤΕ και ΔΕΗ που καταγράφουν άνοδο 0,68% και 0,08%, ενώ απώλειες 2,51% καταγράφει η μετοχή της Μυτιληναίος.

Στις τράπεζες η ΕΤΕ σημειώνει απώλειες 0,45%, η Alpha Bank 2,38%, η Τράπεζα Πειραιώς 1,65% και η Eurobank 1,34%.

Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη

Σημαντικά υψηλότερες απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 2,72% στις 14.066 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 2,64% στις 6.553 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 0,66% στις 7.446,30 μονάδες.

Οι αγορές γύρισαν όταν μετά από την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε σήμα για περαιτέρω σημαντική αύξηση των επιτοκίων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για χαμηλότερη ανάπτυξη, ειδικά βραχυπρόθεσμα, αλλά και για υψηλότερο πληθωρισμό. Άλλωστε, διαπίστωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρές σε όλους τους κλάδους, καθώς οι επιπτώσεις της ακριβής ενέργειας έχουν εξαπλωθεί στο σύνολο της οικονομίας.

Σε αυτό το κρίσιμο διήμερο για τη νομισματική πολιτική στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη,  ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, είπε χθες το βράδυ πως οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενδεχομένως να έχει κορυφώσει, δεν αρκούν για να επιβραδυνθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.
«Θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερες αποδείξεις για να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ένα διατηρήσιμο πτωτικό μονοπάτι», είπε ο Powell, αφότου ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Eρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News