Business & Finance Δευτέρα 12/12/2022, 17:39
ΑΓΟΡΕΣ

Πόσα θα είχατε βγάλει εάν είχατε αγοράσει Apple όταν μπήκε στο χρηματιστήριο

Πόσα θα είχατε βγάλει εάν είχατε αγοράσει Apple όταν μπήκε στο χρηματιστήριο

Σαν σήμερα το 1980 εισήχθη στο χρηματιστήριο η Apple με την αξία της μετοχής να φτάνει τα 22 δολάρια. Έπειτα από 42 χρόνια, η μετοχή ξεπερνάει τα 140 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 536% σε σχέση με την ονομαστική αξία της IPO.

Εάν το ποσό αυτό δεν σας φαίνεται πως ανταποκρίνεται στην εκτόξευση της εταιρείας, είναι επειδή έκτοτε έχει προχωρήσει σε πέντε split, με το πιο πρόσφατο αυτό του 2020, όταν η μετοχή διαιρέθηκε στα τέσσερα. Λαμβάνοντας αυτό υπ’όψιν η μετοχή της Apple κατά την πρώτη της διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο είχε αξία μόλις 10 σεντ και προκύπτει ότι τα κέρδη της μέχρι σήμερα ανέρχονται στο 140.000%.

Εάν συνεκτιμήσει κανείς και τον πληθωρισμό, προκύπτει πως μία επένδυση 1.000 δολαρίων στην Apple τα πρώτα της χρόνια στο χρηματιστήριο, τώρα θα δημιουργούσε κέρδος 3,7 εκατ. δολαρίων.

Κομβικό σημείο για επενδύσεις

Η καλύτερη περίοδος για επένδυση στην Apple ήταν μεταξύ 1980-1982, όταν η αμερικανική αγορά έπεσε σε bear market, επιβαρύνοντας βέβαια και τη μετοχή. Ειδικότερα, η μετοχή της Apple σε προσαρμοσμένη βάση είχε αξία 10 σεντ και μέσα σε μόλις λίγες ημέρες κορυφώθηκε στα 12,5 σεντ. Έπειτα όμως από 18 μήνες υποχώρησε έως και 65%.

Τότε, κάποιος τυχερός, υπομονετικός και οραματιστής επενδυτής θα μπορούσε να βγάλει μία περιουσία. Εάν αγόραζε τη μετοχή στα 3,8 σεντ (προσαρμοσμένη αξία) και τα διατηρούσε μέχρι σήμερα, τα κέρδη του θα έφταναν στο 373.883%. Έτσι, εάν κάποιος επένδυε στην Apple 1.000 δολάρια το 1982 – ποσό το οποίο προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό φτάνει περίπου στα 3.057 δολάρια σήμερα – θα είχε αποκτήσει 3,7 εκατ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αυτά τα κέρδη, πρόκειται για σχετικά μικρή απόδοση, δεδομένου ότι αποτυπώνει κέρδη 22,6% ετησίως. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η εκτόξευση της μετοχής έλαβε χώρα μόλις τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, όσοι αγόρασαν μετοχές στις 3 Ιανουαρίου του 2019, όταν η τιμή ανερχόταν στα 34,31 δολάρια, έχουν κέρδος 44% ανά έτος μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος που θα μπορούσε να έχει ποτέ κάποιος μέτοχος της Apple.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η χαρά του stalker: Το προϊόν της Apple που τρομοκρατεί τις γυναίκες

Apple: Η μονάδα της στην Κίνα προσφέρει 1.400 δολάρια σε υπαλλήλους για να μην φύγουν

Η συσκευή που έσωσε τη μουσική: Γιατί ο Steve Jobs πέταξε το πρώτο iPod σε ενυδρείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News