Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα για τον Dow από το Σεπτέμβριο

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα για τον Dow από το Σεπτέμβριο

Οι μετοχές παρουσίασαν έντονη διακύμανση στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, κλείνοντας με πτώση την εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα συνεχιστούν ακόμη για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ο Dow Jones υποχώρησε στη σημερινή συνεδρίαση 305,02 μονάδες ή 0,9% κλείνοντας στις 33.476,46 μονάδες και καταγράφοντας την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Σεπτέμβριο. Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,73% στις 3.934,38 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,7% τερματίζοντας στις 11.004,62 μονάδες. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones υποχώρησε 2,77%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 3,37% και ο Nasdaq 3,99%. 

Ανησυχίες πυροδότησαν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, τα οποία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση, 0,3% το μήνα και 7,4% σε ετήσια βάση. Υψηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκε και ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, που εξαιρεί το κόστος τροφίμων και ενέργειας. 

Από την άλλη πλευρά, το καταναλωτικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση για το μήνα Δεκέμβριο, όμως η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη στα στατιστικά που ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα μαζί με τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Η Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Ενώ η αύξηση θα είναι μικρότερη από τις τέσσερις προηγούμενες, οι ανησυχίες έχουν κορυφωθεί για το εάν η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτύχει μία ομαλή προσγείωση και να αποτρέψει μία ύφεση. 

Εδώ και καιρό οι επενδυτές ευελπιστούσαν για στροφή της Fed από την επιθετική νομισματική πολιτική της, όμως τα στατιστικά στοιχεία δεν κατάφεραν να στηρίξουν αυτή την προσδοκία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Στεφανί Λανγκ της Homrich Berg. 

O Mπράιαν Μόνιχαν της Bank of America εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα τεθεί υπό έλεγχο στα τέλη του 2023 ή το 2024. «Θα πάρει λίγο περισσότερο απ΄ό,τι περιμέναμε αρχικά, ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να φύγει αμέσως. Για το λόγο αυτό οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις – οι οποίες θα διαρκέσουν για περισσότερο διάστημα – θα επιβραδύνουν την οικονομία αλλά τελικά θα θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό». 

Ωστόσο εάν η ιστορία είναι οδηγός, τότε ενδεχομένως να έχουμε ένα ανοδικό κλείσιμο του έτους που θα μπορούσε να αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Τζέφρι Χίρς του Αλμανάκ του Χρηματιστή. 

«Τα τελευταία 21 έτη, η αγορά τείνει να κινείται ανοδικά από τη δέκατη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η φετινή δέκατη συνεδρίαση είναι η 14η Δεκεμβρίου, η ίδια ημέρα που θα ανακοινωθεί η απόφαση της συνεδρίασης της Fed», σημειώνει. 

 

moneyreview.gr 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News