Business & Finance Πέμπτη 8/12/2022, 14:49
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κάνουν 23 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ακινητοποιημένα στα στενά του Βοσπόρου 

Τι κάνουν 23 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ακινητοποιημένα στα στενά του Βοσπόρου 

Στα τουρκικά στενά του Βοσπόρου βρίσκονται ακινητοποιημένα 26 τάνκερ τα οποία μεταφέρουν συνολικά 23 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από το Καζακστάν, σε μια δίοδο που είναι από τις πιο σημαντικές για τη διακίνηση πετρελαίου διά θαλάσσης. Μάλιστα, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στον λόγο που έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση ενδεχομένως τα πλοία και οι προμήθειες του ορυκτού καυσίμου να πληθήνουν. 

Η γενεσιουργός αιτία καταρχάς δεν είναι άλλη από το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο διακινούμενο διά θαλάσσης. Το εμπάργκο αυτό με τη σειρά του έχει επιφέρει μια σειρά από θέματα και ένα από αυτό είναι η ασφάλιση των φορτίων. 

Η Τουρκία η οποία ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και ενόψει του ευρωπαϊκού εμπάργκο, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα απαιτεί από τα πλοία που θα διέρχονται από τα τουρκικά στενά να διαθέτουν επιστολή από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες η οποία θα αποδεικνύει ότι μπορούν να πλέουν στα στενά. 

Εν μέσω της αναστάτωσης αυτής, αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Άγκυρα να αναθεωρήσει την απαίτηση αυτή και να εξαιρέσει από την επαλήθευση τα φορτία που προέρχονται από το Καζακστάν, από τη στιγμή κιόλας που δεν υπόκεινται στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg οι προσπάθειες αυτές έχουν πέσει στο κενό. 

Σε επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, επισήμανε ότι οι κυρώσεις αφορούν μόνο το πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι και οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν το από κοινού ενδιαφέρουν να υπάρχουν επαρκείς προμήθειες στις ενεργειακές αγορές, δημιουργώντας ένα απλό καθεστώς συμμόρφωσης το οποίο θα επιτρέπει στο πετρέλαιο διακινούμενο διά θαλάσσης να μεταφέρεται μέσω των τουρκικών στενών. 

Από τις μεριά τους οι ασφαλιστικές κυρίως βρετανικές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τις τουρκικές αρχές σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ενώ ισχυρίζονται ότι όλα τα φορτία είναι ασφαλισμένα. 

Για τις ασφαλιστικές εταιρείες η έκδοση των εγγράφων αυτών είναι αφενός μια διαδικασία που απαιτεί επιπλέον γραφειοκρατία, αφετέρου φοβούνται ότι μπορεί να δημιουργήσει κακό προηγούμενο και να χρειαστεί η ίδια διαδικασία και για φορτία από άλλες περιοχές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης:

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Πλήττει την χρηματοδότηση της πολεμικής μηχανής;

Η Ευρώπη θα εισάγει απαγορευμένο ρωσικό ντίζελ χωρίς να το ξέρει

Πλαφόν στα 62 δολάρια; Το μπρα ντε φερ για το ρωσικό πετρέλαιο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News