Business & Finance Τετάρτη 7/12/2022, 21:55
ΑΓΟΡΕΣ

Reuters: Ανάκαμψη για το δολάριο τον επόμενο μήνα – Στο 1,07 το ευρώ μετά από ένα χρόνο

Reuters: Ανάκαμψη για το δολάριο τον επόμενο μήνα – Στο 1,07 το ευρώ μετά από ένα χρόνο

Το δολάριο θα ανακάμψει έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων τους επόμενους μήνες, με την αυξανόμενη απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο να διατηρεί σταθερή την ροή κεφαλαίου στο ασφαλές ενεργητικό του αμερικανικού νομίσματος και το 2023, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters για την αγορά συναλλάγματος. 

Παρά το γεγονός ότι πολλοί διατείνονται ότι δεν έχουν απομείνει και μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω άνοδο του δολαρίου με βάση τη σημερινή νομισματική πολιτική, η απειλή μίας μεγαλύτερης του αναμενομένου επιβράδυνσης της οικονομίας και αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων σημαίνουν ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να στράφηκαν πολύ πρόωρα στο πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό και να κάνουν πίσω. 

Έχοντας υποχωρήσει 5% το Νοέμβριο, ο δείκτης δολαρίου παρουσίασε την χειρότερη μηνιαία επίδοση από το Σεπτέμβριο του 2010, εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. 

Οι κερδοσκόποι επενδυτές άλλαξαν τις θέσεις τους σε short στο δολάριο το Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι στο poll του Reuters εκτιμούν ότι το δολάριο θα κυμαίνεται στα σημερινά περίπου επίπεδα σε ορίζοντα ενός έτους και θα διατηρήσει τα κέρδη 10% που έχει αποκομίσει φέτος, παρά την πρόσφατη υπαναχώρηση. 

Περίπου τα δύο-τρίτα ή 33 στους 51 οικονομολόγους θεωρούν ότι το δολάριο είναι πιο πιθανόν να ανακάμψει παρά να υποχωρήσει περαιτέρω τον επόμενο μήνα. «Τώρα που οι κατηγορίες ενεργητικού έχουν επαναξιολογηθεί, οι επενδυτές ενδεχομένως να μην είναι ιδιαίτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μία περίοδο που θα χαρακτηριστεί από επίμονες πιέσεις όσον αφορά στο δομικό πληθωρισμό σε συνδυασμό με την επικείμενη ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το επόμενο έτος», αναφέρει ο Jane Foley της Radobank.

Ωστόσο, παρά την πρόσφατη υπαναχώρηση του δολαρίου, τα υπόλοιπα βασικά νομίσματα δεν πρόκειται να ανακτήσουν τις απώλειες του 2022 έναντι του αμερικανικού νομίσματος έως τουλάχιστον τα τέλη του 2023. 

«Με βάση το βασικό μας σενάριο, το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό στις αρχές του επόμενου έτους και θα αρχίσει μία πιο σταθερή πορεία υποχώρησης όταν η Fed διακόψει τις επιτοκιακές αυξήσεις. Το θέμα είναι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει ακόμη και όταν σταματήσουν οι επιτοκιακές αυξήσεις, γεγονός που θα συνεχίσει να προσφέρει στήριγμα στο αμερικανικό νόμισμα για περατεταμένη περίοδο», αναφέρει ο Αthanasios Vamvakidis της Bank of America. 

To ευρώ, ενισχυμένο 10% έναντι του δολαρίου από το ιστορικό χαμηλό του Σεπτεμβρίου αλλά με πτώση 8% στο έτος, αναμένεται να απωλέσει περίπου 3% της αξίας του έως τα τέλη Φεβρουαρίου διαμορφούμενο στο 1,02 έναντι του δολαρίου. Σε ορίζοντα έτους ωστόσο προβλέπεται να αυξηθεί στο 1,07. 

Όσο για το γιέν, το οποίο υποχωρεί περίπου 20% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του 2022 και διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στο 136,50 ανά δολάρια, αναμένεται να αλλάξει χέρια γύρω στο 139,17 στο επόμενο τρίμηνο, στο 136,17 στο εξάμηνο και στο 132,67 στο 12μηνο. 

Τέλος, η στερλίνα, η οποία ενισχύεται 17% από το ιστορικό χαμηλό του 1,0382 έναντι του δολαρίου του Σεπτεμβρίου εν μέσω πολιτικής αναταραχής, προβλέπεται να απωλέσει περίπου 5% της αξίας της έναντι του δολαρίου και να διαμορφωθεί στο 1,16 σε ορίζοντα τριμήνου. 
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News