Business & Finance Τετάρτη 7/12/2022, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σημαντική αποκλιμάκωση αποδόσεων στην Ευρωζώνη

Ομόλογα: Σημαντική αποκλιμάκωση αποδόσεων στην Ευρωζώνη

Σε νέα χαμηλά διολίσθησαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, σε μία ωστόσο αρκετά νευρική συνεδρίαση, εν μέσω αντικρουόμενων ενδείξεων για το πότε ο πληθωρισμός θα φθάσει στην κορύφωσή του. 

Έρευνα της ΕΚΤ έδειξαν ότι αυξάνονται οι πληθωριστικές προσδοκίες για το επόμενο έτος, παρότι οι προοπτικές για τα επόμενα τρία έτη παρέμειναν σταθερές λίγο πιο πάνω από το στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, υποστήριξε την Τρίτη ότι η κορύφωση του πληθωρισμού βρίσκεται πολύ κοντά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης, στο 1,78%, αφού προς στιγμή νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως το 1,75%, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου. Στη διετία, η απόδοση υποχώρησε 5,5 μονάδες βάσης, στο 2%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε αρχικά στο 3,58%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Αυγούστου, για να επιστρέψει λίγο αργότερα στο 3,62%, εξακολουθώντας να καταγράφει πτώση 4,5 μονάδων βάσης. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 183 μονάδες βάσης, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP). 

Η ΕΚΤ σταμάτησε να αγοράζει νέα ομόλογα στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ στις αρχές του έτους και ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στις επανεπενδύσεις των κεφαλαίων από το χρέος που λήγει, γεγονός που θα της επιτρέψει ναβοηθήσει τις χώρες μέλη του ευρώ σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού τους αυξηθεί σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό. 

«Η υποχώρηση των spreads μεταξύ των ομολόγων του πυρήνα και της περιφέρειας δεν μπορεί να εξηγηθεί ολοσχερώς από το ράλι των τιμών στον πυρήνα και υποδηλώνει αύξηση της όρεξης των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου», αναφέρουν αναλυτές της ING. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,68% με το spread στις 194 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού υποχώρησε στο 2,78%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 54 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr
      

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News