Business & Finance Δευτέρα 5/12/2022, 16:37
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Οι τιμές τραβούν τον ανήφορο – Η αντίδραση στις αποφάσεις των τελευταίων ημερών

Πετρέλαιο: Οι τιμές τραβούν τον ανήφορο – Η αντίδραση στις αποφάσεις των τελευταίων ημερών

Σκαρφαλώνουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στην πρώτη ημέρα μίας κρίσιμης εβδομάδας για την αγορά, αφού αφενός σήμερα τέθηκαν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις για τη μεταφορά ρωσικού αργού διά θαλάσσης, αφετέρου η Κίνα έκανε περαιτέρω πρόοδο στην επανεκκίνηση της οικονομίας της.

Το Brent λίγο μετά τις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος καταγράφει άνοδο 2,9% κοντά στα 88,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ανεβαίνει κατά περίπου 3% στα 82,38 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση των αγορών μετά τη συμφωνία της Παρασκευής για πλαφόν στο ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, μέσα στο σαββατοκύριακο, η Κίνα ανακοίνωσε περαιτέρω χαλάρωση στα υγειονομικά μέτρα, που ανοίγει το ενδεχόμενο για σημαντική αύξηση της ζήτησης. Επίσης, στην χθεσινή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ οι πετρελαιοπαραγωγοί συμφώνησαν να διατηρήσουν την παραγωγή αμετάβλητη, μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου όπου είχαν αποφασίσει τη μεγαλύτερη μείωση από το 2020, κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τώρα, οι traders αξιολογούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των κυρώσεων στην πετρελαϊκή αγορά. «Παραμένει αβέβαιο εάν θα διασφαλιστεί η ομαλή ροή των ρωσικών βαρελιών προς τις ασιατικές αγορές ή εάν θα υπάρξει αναστάτωση. Οποιαδήποτε ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να διακόψει τις εξαγωγές θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη στις τιμές τις επόμενες ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Helima Croft της RBC Capital Markets.

Στο πλαίσιο συνέντευξης στην τηλεόραση του Bloomberg, η Armita Sen, επικεφαλής πετρελαϊκή αναλυτής στην Energy Aspects, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε μία τεράστια, τεράστια ώθηση στη ζήτηση εάν και όποτε ανοίξει η Κίνα, αναμένουμε σταδιακά από τον Απρίλιο και μετά». Η ίδια προσδοκά «κάποιες διακυμάνσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αλλά έπειτα η ανοδική πορεία για τις πετρελαϊκές τιμές αναμένεται να συνεχιστεί από το επόμενο έτος».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει με τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Ρωσία: Θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου σε όσους υιοθετήσουν το πλαφόν

ΟΠΕΚ+: Διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News