Business & Finance Παρασκευή 2/12/2022, 17:07
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Πτώση έφεραν τα θετικά μηνύματα από την αγορά εργασίας

Wall Street: Πτώση έφεραν τα θετικά μηνύματα από την αγορά εργασίας

Στα κόκκινα έχουν μπει από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ το Νοέμβριο. Η εικόνα της αγοράς εργασίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρέμεινε ισχυρή και τον περασμένο μήνα, κάτι που επανέφερε ξανά στο προσκήνιο τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. 

O Dow Jones κινείται χαμηλότερα περί του 0,80%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,10%, με το Nasdaq  να αποδυναμώνεται κατά 1,40%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, τον περασμένο μήνα οι νέες προσλήψεις εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου ανήλθαν στις 263.000, αισθητά υψηλότερα από τις 200.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα βάσει πάντα της ίδιας ανακοίνωσης, τα στοιχεία για τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά καθώς οι νέες προσλήψεις εντέλει ήταν 281.000 αντί για 261.000 των πρώτων εκτιμήσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες προσλήψεις παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα κι ενώ οι Big Tech όπως οι Amazon, Meta, Twitter έχουν απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους συνολικά. Παρά τις απολύσεις αυτές το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 3,7%. 
Αναφορικά με τις αποδοχές, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,6% το Νοέμβριο, μετά την αύξηση της τάξεως του 0,5% τον Οκτώβριο. Η αύξηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2021 οι μισθοί να αυξηθούν κατά 5,1%, από 4,9%.

Οι αξιωματούχοι της Fed επανειλημμένως έχουν δηλώσει ότι η εικόνα της αγοράς εργασίας είναι εκ των κυριοτέρων παραγόντων για τη χάραξης της νομισματικής πολιτικής. Όσο αυτή θα είναι ισχυρή (όπως και είναι) τόσο θα προχωρούν περαιτέρω τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. 

Μπορεί την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ να σηματοδότησε μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις, ωστόσο δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε και σε ποιο επίπεδο θα κλείσει ο κύκλος αυτός των αυξήσεων. 

Με αυτά κατά νου, οι επενδυτές σήμερα εμφανίζονται προβληματισμένοι με τα καινούργια στοιχεία για την απασχόληση και ο προβληματισμός αυτός έχει μεταφραστεί σε ρευστοποιήσεις. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Περισσότερες των εκτιμήσεων οι νέες προσλήψεις το Νοέμβριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News