Business & Finance Πέμπτη 1/12/2022, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Kάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Σε ράλι οι τιμές

Ομόλογα: Kάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Σε ράλι οι τιμές

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, ακολουθώντας τις τάσεις στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε το σήμα ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκιακών αυξήσεων σύντομα, αρχίζοντας από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.  

Οι αγορές προεξοφλούν τώρα ότι το τερματικό επιτόκιο της Fed θα διαμορφωθεί στο 4,92% έως το Μάιο του επόμενου έτους. Πριν από την ομιλία του Πάουελ, οι αγορές είχαν προεξοφλήσει ένα επίπεδο στο 5,05%, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ σημείωσαν κάθετη πτώση, η οποία έγινε πιο αισθητή στην περιφέρεια. Τα ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν εντυπωσιακές επιδόσεις, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,87% με το spread στις 207 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,92%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ εκτινάχθηκε στα 144 εκατ.ευρώ. 

Στην ιταλική 10ετία, το κόστος δανεισμού αποκλιμακώθηκε 17 μονάδες βάσης στο 3,67% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να περιορίζεται εννέα μονάδες βάσης, στις 188. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 15 μονάδες βάσης, στο 1,79%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου. Στη διετία, που είναι και πιο ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις, η απόδοση υποχώρησε προς στιγμή κάτω από το 2% για πρώτη φορά σε διάρκεια τριών εβδομάδων, με πτώση 12 μονάδων βάσης.

«Η αγορά θέλει απεγνωσμένα να προεξοφλήσει μία αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Γενικώς, η σημερινή είναι μία υπερβολική αντίδραση», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της Radobank, Λιν Γκράχαμ-Τέιλορ. 

«Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο…..τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό περιόρισαν τις φωνές για πιο μεγάλες προληπτικές επιτοκιακές αυξήσεις», σύμφωνα με αναλυτές της ING.  
      
 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News