Business & Finance Πέμπτη 1/12/2022, 13:18
ΑΓΟΡΕΣ

Macquarie Asset Management: Πτωτικά τα χρηματιστήρια το 2023

Macquarie Asset Management: Πτωτικά τα χρηματιστήρια το 2023

Πτώση των χρηματιστηρίων περιμένει για το 2023 η Macquarie Asset Management και δηλώνει επιφυλακτική απέναντι στις μετοχές, λόγω των κινδύνων για τα κέρδη, καθώς ο ανεπτυγμένος κόσμος υφίσταται συνθήκες ύφεσης. 

Η επενδυτική εταιρεία βλέπει ευκαιρίες σε βασικές θεματικές ενότητες, όπως η αποπαγκοσμιοποίηση και το onshoring, με κύριους αποδέκτες τις κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες, τους σιδηροδρόμους και τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών.

Στο Outlook 2023, η Macquarie Asset Management περιγράφει τις προσδοκίες της, σύμφωνα με τις οποίες, καθώς οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα χαλαρώνουν και η συνολική ζήτηση εξασθενεί, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μετριαστεί κατά τη διάρκεια του 2023, αλλά και να παραμείνει πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών για ~2%.

Η άποψη της Macquarie Asset Management είναι ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε συνθήκες ύφεσης το 1ο εξάμηνο του ‘23, ακολουθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη- ωστόσο, αυτές οι υφέσεις είναι πιθανό να τελειώσουν στα μέσα του 2023 και οι ανεπτυγμένες χώρες πιθανώς να δουν μια συγχρονισμένη ανάκαμψη προς το τέλος του έτους.

Η ενεργειακή ασφάλεια θα συνεχίσει να αποτελεί κυρίαρχο θέμα για την ερχόμενη χρονιά. Η Macquarie Asset Management εκτιμά ότι, αν και η Ευρώπη μπορεί να έχει αρκετούς πόρους για να βγάλει τον φετινό χειμώνα μέσω των αυξημένων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και της στήριξης σε άλλες πηγές καυσίμων, η μεγαλύτερη πρόκληση θα παρουσιαστεί το επόμενο έτος. Πιστεύει επίσης ότι οι τελευταίες πιέσεις στις ενεργειακές αγορές θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Ben Way, επικεφαλής του ομίλου Macquarie Asset Management, δήλωσε: «Το 2022 ήταν δύσκολο από πολλές απόψεις: παγκόσμιος πληθωρισμός, το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και ένας απρόκλητος πόλεμος που, μεταξύ άλλων, οδήγησε την Ευρώπη να δώσει προτεραιότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό έναντι της ενεργειακής μετάβασης. Τα γεγονότα αυτά έβαλαν τις παγκόσμιες αγορές σε καθοδική πορεία – και οι προκλήσεις που παρουσίασαν εξακολουθούν να υφίστανται καθώς μπαίνουμε στο 2023.»

«Με βάση την εμπειρία μας και τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων μας, παραμένουμε πεισματικά αισιόδοξοι. Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ποικίλες και πολύπλοκες προκλήσεις, αλλά μπορούμε να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στην παρουσίαση ευκαιριών στους πελάτες μας που θα έχουν θετικό αντίκτυπο για όλους. Όταν η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα είναι σε αφθονία και όταν το κόστος κεφαλαίου δεν είναι μηδενικό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι κάποιος ενεργός επενδυτής»

Παγκόσμιες αγορές χρέους: Άφθονες ευκαιρίες

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά το 2022, προσφέροντας ελκυστικές αποτιμήσεις και ισχυρά επίπεδα προστασίας για τους επενδυτές στην επενδυτική βαθμίδα, στις αγορές υψηλής απόδοσης και στα ανεπτυγμένα κράτη. Ωστόσο, κατά την άποψη της Macquarie Asset Management, δικαιολογείται μια αμυντική θέση δεδομένης της πιθανότητας οι υφέσεις και ο πληθωρισμός να υπονομεύσουν το ισχυρό ξεκίνημα του 2023.

Πραγματικά περιουσιακά στοιχεία: Ελκυστικά χαρακτηριστικά σε δύσκολους καιρούς

Στα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, οι υποδομές αυξήθηκαν σε δημοτικότητα για τους θεσμικούς επενδυτές το 2022 λόγω του αμυντικού και συνδεδεμένου με τον πληθωρισμό χαρακτήρα των ταμειακών ροών τους. Σε ένα δύσκολο και ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον που αναμένεται να είναι δύσκολο και ευμετάβλητο το 2023, οι επενδυτές είναι πιθανό να συνεχίσουν να έλκονται από μετοχικές επενδύσεις που είναι αμυντικές, να έχουν υψηλές αποδόσεις και να προσφέρουν προστασία από τον πληθωρισμό. Οι υποδομές διαθέτουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε μεγάλο βαθμό.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News