Business & Finance Τετάρτη 30/11/2022, 19:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν έδωσαν κατεύθυνση – Άνοδος αποδόσεων

Ομόλογα: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν έδωσαν κατεύθυνση – Άνοδος αποδόσεων

Σε άνοδο επέστρεψαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς οι επενδυτές «χώνεψαν» πολύ γρήγορα τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που έδειξαν αποκλιμάκωση, μία ημέρα μετά την πτώση των τιμών καταναλωτή σε Γερμανία και Ισπανία. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 10% το Νοέμβριο από 10,6% του Οκτωβρίου και τις προβλέψεις για 10,4%, με το δομικό πληθωρισμό που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, να παραμένει ωστόσο στο ιστορικό υψηλό του 5%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς δεν παρουσίασε ιδιαίτερη αντίδραση στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, κλείνοντας με άνοδο τριών μονάδων βάσης, στο 1,947%. Μία ημέρα νωρίτερα, η απόδοση είχε αποκλιμακωθεί οκτώ μονάδες βάσης, στον απόηχο των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή σε Γερμανία και Ισπανία. Στη διετία, η απόδοση ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,13%.

«Με το βασικό πληθωρισμό να υποχωρεί, αλλά με το δομικό να παραμένει στα ύψη, τα στοιχεία άφησαν αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση», ανέφερε ο Μαούρο Βάλε, στρατηγικός αναλυτής της Generali Investments Partners. Nα σημειωθεί ότι οι ομολογιακές αποδόσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη φέτος εν μέσω ανησυχιών για την ξέφρενη ανοδική πορεία του πληθωρισμού, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να αρχίζει το έτος στο -0,2% και να απογειώνεται στο υψηλό 11ετίας του 2,53% τον Οκτώβριο. 

Παρ΄όλα αυτά, αναλυτές της Commerzbank και της ING εκτιμούν ότι τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυξάνουν τις πιθανότητες για επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ. Η Capital Economics παραμένει ωστόσο διχασμένη μεταξύ των 50 και 75 μονάδων βάσης.

Από την περιφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,88% αυξημένη κατά έξι μονάδες βάσης με αποτέλεσμα το spread έναντι των γερμανικών να διευρυνθεί ελαφρώς στις 192 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, υπήρξε μία καθυστερημένη καθοδική αντίδραση των αποδόσεων, στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 4,15% με το spread στις 221 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 3,19%. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Στο 9% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 10% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News