Business & Finance Τρίτη 29/11/2022, 09:13
ΑΓΟΡΕΣ

Πλαφόν στα 62 δολάρια; Το μπρα ντε φερ για το ρωσικό πετρέλαιο

Πλαφόν στα 62 δολάρια; Το μπρα ντε φερ για το ρωσικό πετρέλαιο

Πλαφόν στα 62 δολάρια το βαρέλι συζητούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ρωσικό πετρέλαιο, έναντι της αρχικής πρότασης της Κομισιόν για ανώτατο όριο στα 65 δολάρια και τις πιέσεις κάποιων κυβερνήσεων για ακόμα χαμηλότερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση, το πλαφόν που συζητείται είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές, ενώ ακόμα και έτσι, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται να έχουν «κολλήσει».

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής εκτιμούν ότι το πλαφόν των 62 δολαρίων που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ακόμα πολύ υψηλό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Διπλωμάτες συναντήθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, μετά την αναστολή τους την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα μπορούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Η ΕΕ πρότεινε αρχικά το πλαφόν των 65 δολαρίων για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου. Αλλά με τη Ρωσία να πουλάει ήδη το αργό της με discount, όλες οι τιμές που συζητιούνται είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, που διαμορφώνονται  περίπου στα 52 δολάρια.

Οι χώρες που πιέζουν για χαμηλότερο πλαφόν θέλουν επίσης έναν μηχανισμό για τις μελλοντικές αναθεωρήσεις του ανώτατου ορίου τιμών καθώς και ένα πιο ισχυρό σχέδιο για ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Όμως, χώρες με ισχυρά ναυτιλιακά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν ζητήσει υψηλότερο πλαφόν.

Το όριο για τις τιμές του πετρελαίου έχει διπλό στόχο: Να διατηρήσει τις ροές του ρωσικού πετρελαίου ενώ ταυτόχρονα να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Bloomberg, η Πολωνία είναι αυτή που τώρα μπλοκάρει μια συμφωνία.

Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις τίθενται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, επομένως υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Μια συμφωνία της ΕΕ, την οποία το μπλοκ ήλπιζε να εξασφαλίσει την περασμένη εβδομάδα, θα άνοιγε το δρόμο για μια ευρύτερη συμφωνία του G7.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πετρέλαιο: Πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες – Θα αλλάξουν οι ισορροπίες;

FT: Η εβδομάδα που θα κρίνει τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Πετρέλαιο: Γιατί κατρακυλάει σε χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News