Business & Finance Παρασκευή 25/11/2022, 11:06
ΑΓΟΡΕΣ

Το αδιέξοδο στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έφερε απώλειες για 3η εβδομάδα

Το αδιέξοδο στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έφερε απώλειες για 3η εβδομάδα

Προς απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα οδεύει το πετρέλαιο, σε μια εβδομάδα που κυριάρχησαν οι ανησυχίες αναφορικά με το αδιέξοδο στο πλαφόν στο πετρέλαιο της Ρωσίας, αλλά και για τη ζήτηση στην Κίνα εν μέσω νέων περιορισμών εξαιτίας της νέας έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Μπορεί σήμερα οι τιμές του ορυκτού καυσίμου να κινούνται ανοδικά, ωστόσο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα αποφύγει τις απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Περί τις 11:00, η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 0,70% ήτοι 61 σεντς, στα 85,97 δολάρια το βαρέλι, με αυτή του αργού να έχει ξεπεράσει οριακά το +1% ή 81 σεντς, στα 78,78 δολάρια το βαρέλι. 

Οι συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου ρωσικής προέλευσης έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Το επίπεδο που φαίνεται ως επικρατέστερο είναι ένα πλαφόν μεταξύ 65 με 70 δολάρια το βαρέλι, όσο σχεδόν πωλείται επί του παρόντος το ρωσικό πετρέλαιο. 

Η μη επίτευξη συμφωνίας συνεχίζει να υφίσταται κι ενώ πλησιάζει η ώρα που η Ε.Ε. θα επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στις 5 του ερχόμενου Δεκεμβρίου, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 τίθεται σε αποκλεισμό και τα πετρελαιοειδή.

Στην αγορά ασκούνται πιέσεις προερχόμενες από την Κίνα. Η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει φέρει νέους περιορισμούς στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία. Οι αρχές του Πεκίνου έχουν κάνει σύσταση για περιορισμό των μη απαραιτήτων μετακινήσεων, όπως και για επάνοδο της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης. 

Η Κίνα συνιστά τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και τα νέα μέτρα αναμένεται να πλήξουν τη ζήτηση. Μπορεί ο ΟΠΕΚ+ να έχει προαναγγείλει μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια, ωστόσο σε περίπτωση που η ζήτηση της Κίνας δεχθεί βαρύ πλήγμα, οι περικοπές αυτές δεν θα είναι αρκετές για να αποτρέψουν την δημιουργία πλεονασματικών αποθεμάτων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News