Business & Finance Πέμπτη 24/11/2022, 21:20
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Αποκωδικοποιώντας τα πρακτικά από Fed και ΕΚΤ – Τι μέλλει γενέσθαι

Αγορές: Αποκωδικοποιώντας τα πρακτικά από Fed και ΕΚΤ – Τι μέλλει γενέσθαι

To σήμα που εδώ και καιρό αναζητούσαν οι αγορές δόθηκε χθες το βράδυ από τα πρακτικά της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία έστειλε το μήνυμα ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα επιβραδυνθεί, αφού η πλειοψηφία των αξιωματούχων της τάσσεται υπέρ αυτής της ηπιότερης κίνησης. Ο πιο αυστηρός τόνος της ΕΚΤ ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα είναι έντονες αλλά δεν θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν κατάφερε να ανατρέψει το θετικό κλίμα, καθώς όπως ανέφεραν κάποιοι αναλυτές υπάρχει μία λανθάνουσα «ηπιότερη» ερμηνεία πίσω από τις λέξεις. 

Οι διεθνείς μετοχές άγγιξαν υψηλό διμήνου με το δείκτη MSCI που παρακολουθεί τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες 47 χωρών να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ στην Ευρώπη οι μετοχές άγγιξαν νέο υψηλό τριμήνου. Σε ελεύθερη πτώση και οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, οι οποίες βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο αντίστοιχα, καθώς η στροφή της Fed προς μία πιο ήπια προσέγγιση δημιουργεί προσδοκίες ότι θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ. 

«Τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι οι πιο ήπιες φωνές προσπαθούν να επισκιάσουν τις ακατάσχετες συζητήσεις για αυξήσεις που έχει υποκινήσει ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Paul Donovan. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων εξακολουθούν να βλέπουν το τερματικό επιτόκιο στις ΗΠΑ πάνω από το 5% έως το Μάιο του επόμενου έτους. 

Από την άλλη πλευρά, τα αντίστοιχα πρακτικά της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα γίνει μόνιμος στην οικονομία και γι΄αυτό στην πλειοψηφία τους κρίνουν αναγκαίο να συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις με τον ίδιο ρυθμό παρότι όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα περιθώρια για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων παραμένουν περιορισμένα, ακόμη και εάν προσεγγίζουμε το ουδέτερο σημείο», ανέφερε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. 

Αυτή η διαφορά λεκτικής τροφοδότησε το sell off του δολαρίου που συνεχίζεται για έβδομη διαδοχική εβδομάδα, με το δείκτη δολαρίου να υποχωρεί κάτω από τις 106 μονάδες. Αντίθετα, το ευρώ ενισχύθηκε στο 1,0447, πολύ κοντά στο υψηλό τετραμήνου του 1,0481 έναντι του δολαρίου. 

«Η διαφορά για την ΕΚΤ είναι ότι η ύφεση που αναμένουμε για την Ευρώπη θα είναι πιο παρατεταμένη. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να προχωρήσει τόσο μακριά όσο η Fed και ίσως να χρειαστεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι η Fed», αναφέρει ο Karim Chedid της BlackRock. 

«Τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι οι συζητήσεις στη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Δεκέμβριο θα είναι πολύ πιο έντονες και αντιφατικές. Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και κατά 25 στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα αρχίσει η διαδικασία της νομισματικής σύσφιγξης», αναφέρει ο Carsten Brzeski της ING. 

O ίδιος αναλυτής αναφέρει ότι σε μία πρώτη ματιά τα πρακτικά της ΕΚΤ δεν σηματοδοτούν αλλαγή πλεύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως, εάν προσπαθήσει κάποιος να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ανησυχίες για ύφεση, τουλάχιστον μεταξύ κάποιων διαμορφωτών πολιτικής, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν σε παύση του σημερινού κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων τους επόμενους μήνες. 

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ βρέθηκαν σήμερα σε ελεύθερη πτώση, ειδικά στην ευρωπεριφέρεια. Ήδη, αρχίζει να παρατηρείται μία στροφή των επενδυτών προς την αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, ειδικά μετά την τελευταία μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων, που τις έχει μεν κατεβάσει από τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου, όμως τις διατηρεί σε επίπεδα αρκετά ελκυστικά για τους επενδυτές. 

Oρισμένοι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η τάση και η κατεύθυνση των αγορών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα γίνει πιο ξεκάθαρη την επόμενη εβδομάδα, καθώς η σημερινή αργία στις ΗΠΑ έχει κρατήσει τους επενδυτές στο περιθώριο με αποτέλεσμα ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών για να κάνει πιο έντονες τις όποιες κινήσεις ανοδικές ή καθοδικές. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις μετά τα πρακτικά της Fed

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό τριμήνου με ώθηση από real estate

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News