Business & Finance Πέμπτη 24/11/2022, 20:09
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό τριμήνου με ώθηση από real estate

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό τριμήνου με ώθηση από real estate

Σε νέο υψηλό τριμήνου έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σημερινή συνεδρίαση, με τη Wall Street να παραμένει κλειστή λόγω της αργίας των Ευχαριστιών. Τα κέρδη καθοδηγήθηκαν από τον κλάδο real estate από τη στιγμή που τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου σηματοδότησαν την έναρξη της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Αυγούστου, παρότι ο όγκος συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος λόγω της αργίας στις ΗΠΑ. Η όλη ευφορία πυροδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, καθότι ο τόνος στα πρακτικά της ΕΚΤ, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ήταν πιο αυστηρός αφού μόνο μία μικρή μειοψηφία διαμορφωτών πολιτικής της τάχθηκαν υπέρ μικρότερων επιτοκιακών αυξήσεων υπό τον φόβο ότι ο πληθωρισμός μπορεί να γίνει μόνιμος στην οικονομία. Μία ακόμη διαφορά, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ότι η ύφεση στην Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί πιο παρατεταμένη συγκριτικά με τις ΗΠΑ.

«Τα τελευταία σχόλια από διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι οι συζητήσεις θα είναι πολύ πιο έντονες και αμφιλεγόμενες στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Αυτό που αναμένουν οι αγορές είναι μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης το Δεκέμβριο και μία ακόμη των 25 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο. Το ερώτημα ωστόσο είναι πότε θα αρχίσει η διαδικασία της νομισματικής σύσφιγξης», αναφέρει ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING. 

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo που έδειξε ότι το επενδυτικό κλίμα στη Γεμρανία βελτιώθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Νοέμβριο. 

Ο STOXX 600 έχει ενισχυθεί περισσότερο από 15% από το χαμηλό της 29ης Σεπτεμβρίου εν μέσω καλύτερων του αναμενομένου εταιρικών αποτελεσμάτων και των προσδοκιών για μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. Ο ιδιαίτερα ευάλωτος στις επιτοκιακές αυξήσεις κλάδος του real estate παρουσίασε την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη, με κέρδη 2,5%, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,78%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,42%, με το βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται οριακά κατά 0,02%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,61%, με τον ισπανικό IBEX 35 να παραμένει σταθερός στις 8.388,10 μονάδες.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News