Business & Finance Πέμπτη 24/11/2022, 17:52 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΓΚΑΛΙΑΣ
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες και ενέργεια άγγιξε τις 920 μονάδες  

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες και ενέργεια άγγιξε τις 920 μονάδες  

Βρίσκοντας τους καταλύτες εκείνους που μπορούν να προσφέρουν ώθηση, το Χρηματιστήριο Αθηνών επιδόθηκε σήμερα σε υψηλές πτήσεις έχοντας την καλύτερη ημέρα του από τις 4 Νοεμβρίου. Σε μία συγκυρία πέραν από ευνοϊκή (ικανοποίηση από τα εταιρικά αποτελέσματα, ενδείξεις επιβράδυνσης των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed), το ελληνικό χρηματιστήριο άγγιξε σήμερα τις 920 μονάδες.

Τη σημερινή στήριξη πρόσφεραν οι μετοχές των τραπεζών (οι αναφορές για επενδυτικό ενδιαφέρον στην Alpha Bank έστειλε στα ύψη τη μετοχή της), της ΔΕΗ (ενδιαφέρον για την Enel Ρουμανίας) και της Motor Oil (μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε καθαρά κέρδη που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο).

Η σημερινή συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 1,48%, μια άνοδος που τον έφερε σε απόσταση αναπνοής από τις 920 μονάδες (918,78) και τον διατήρησε σε υψηλό από τις 29 Απριλίου. Πλέον και με το «βεβαρυμένο» παρελθόν της αδυναμίας να κρατηθεί στις 900 μονάδες, το χρηματιστήριο όχι μόνο διατηρείται αλλά ανοίγει και την απόσταση από το επίπεδο αυτό. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 919,91 μονάδες και το χαμηλό στις 908,21 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε σχεδόν 53,3 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 18,8 εκατ. μετοχές. 

Με μόλις 4 μετοχές του σε ήπια πτώση (Lamda -0,60%, Aegean -0,40%, ΓΕΚ Τέρνα -0,10%, ΟΛΠ -0,49%), ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κατέγραψε αισθητά κέρδη της τάξεως του 1,77%, με αυτόν της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης να κλείνει στο +0,49%. Άλμα της τάξεως του 2,74% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, όντας ο κλαδικός δείκτης με την καλύτερη σημερινή επίδοση.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της ΔΕΗ εκτινάχθηκε κατά 5,81% και ακολούθησε από απόσταση της Alpha Bank με άνοδο 3,85%, της Eurobank (+3,54%), της Σαράντης (+3,49%) και πιο πίσω οι Motor Oil (+2,82%) και Πειραιώς (+2,35%).

Διατηρείται το θετικό μομέντουμ 

Η ελληνική αγορά επέκτεινε τα κέρδη της για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση και πλέον η συζήτηση μετατοπίζεται από το αν μπορεί να διατηρηθεί στις 900 μονάδες, στο ποιες αντιστάσεις μπορεί να διασπάσει. 

Με τη Wall Street σήμερα κλειστή εξαιτίας της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, το επενδυτικό ενδιαφέρον αναγκαστικά επικεντρώθηκε στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης. Αναφορικά με την Ευρώπη, οι επενδυτές επιδόθηκαν σε αγορές σε μετοχές και ομόλογα, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια να καταγράφουν κέρδη ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων να έχουν πάρει την κατιούσα (η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς διαπραγματεύεται στο 4,06%).

Χθες δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξε ότι οι αξιωματούχοι της πλέον κρίνουν ότι η επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων κρίνεται ότι πρέπει να αρχίσει σχετικά άμεσα. Τα νέα αυτά δεδομένα συνέβαλαν στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος, σε μια στην οποία οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συναντήθηκαν για να συζητήσουν για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, δίχως όμως να καταλήξουν σε συμφωνία για το εν λόγω ζήτημα. 

Προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι είναι παρακινδυνευμένο να γίνουν (άλλωστε το χρηματιστήριο έχει δείξει ότι στις 900 μονάδες «ζαλίζεται»), ωστόσο αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι με εξαίρεση τα απαραίτητα διαλείμματα για ανάσες, η ανοδική ορμή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη διάρκεια του τετάρτου και τελευταίου τριμήνου δείχνει ότι δεν ξεμένει από δυναμική. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Επενδυτική άνοιξη με άξονα πέντε τομείς

Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα – Πόλος έλξης οι υψηλές αποδόσεις

Motor Oil: Επεκτείνεται στην κυκλική οικονομία με την εξαγορά της Thalis

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News