Business & Finance Τετάρτη 23/11/2022, 16:14
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών καθώς η ΕΕ συζητά για πλαφόν

Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών καθώς η ΕΕ συζητά για πλαφόν

Νέα βουτιά καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με αυτή του αργού να υποχωρεί υπό των 80 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τις 30 Σεπτεμβρίου, εν μέσω συζητήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου της Ρωσίας μεταξύ των 65 με 70 δολαρίων το βαρέλι. Ένα επίπεδο που θα μπορούσε να διατηρήσει τις προμήθειες της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές.

Περί τις 16:00 η τιμή του μπρεντ καταγράφει πτώση της τάξεως του 3,49% ήτοι 3,08 δολάρια, στα 85,30 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού υποχωρεί κατά 3,55% ή 2,89 δολάρια στα 77,92 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο έχει εμπλακεί σε έναν καθοδικό κύκλο ιδιαίτερα μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα και τους νέους περιορισμούς, περιορισμοί που έχουν μειώσει τη ζήτηση στη χώρα και έχουν πυροδοτήσει εκ νέου ανησυχίες για τη δημιουργία πλεονασματικών αποθεμάτων. Οι αρχές του Πεκίνου έχουν ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους αν δεν συντρέχουν λόγοι ανάγκης.

Από την άλλη, η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου ρωσικής προέλευσης, θα αποτρέψει το εμπάργκο στο πετρέλαιο της χώρας που έχει εξαγγείλει η Ε.Ε. Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα Τετάρτη με στόχο να εγκρίνουν τον μηχανισμό του πλαφόν και ένα προτεινόμενο επίπεδο τιμών. 

Το προτεινόμενο ανώτατο όριο είναι κοντά στις τρέχουσες τιμές του ρωσικού πετρελαίου δεδομένου ότι διαπραγματεύεται με έκπτωση σχεδόν 20 δολαρίων το βαρέλι τους τελευταίους μήνες. Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πουλάει το πετρέλαιό της στις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν στις τιμές, ένα μέτρο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, το σχέδιο φαίνεται αναποτελεσματικό», έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές της PVM Oil Associates, Τάμας Βάργκα και Στέφεν Μπρέντοκ, αναφερόμενοι στο πλαφόν στις τιμές. «Θα είναι κρίσιμο να δούμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου για το πλαφόν για να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπό του στις τιμές».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News