Business & Finance Δευτέρα 21/11/2022, 20:51
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Νευρικότητα και οριακές μεταβολές το moto της νέας εβδομάδας

Αγορές: Νευρικότητα και οριακές μεταβολές το moto της νέας εβδομάδας

Η Κίνα που επέστρεψε σε νέα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid19 και η αγορά πετρελαίου ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που άσκησαν αρχικά πιέσεις στις μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε μία εβδομάδα που παραδοσιακά εισάγει τους καταναλωτές στο κλίμα των εορτών των Χριστουγέννων.

Η μεταβλητότητα θα συνοδεύσει τις αγορές και τις επόμενες ημέρες, ειδικά εν όψει της δημοσιοποίησης των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την Τετάρτη προκειμένου να πιστοποιηθεί η αλλαγή λεκτικής προς μία πιο ήπια παρά επιθετική προσέγγιση όσον αφορά στις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η αρχική μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου, που έφθασε τα 5 δολάρια, αποδόθηκε σε δημοσίευμα της WSJ ότι η Σαουδική Αραβία σχεδίαζε να δώσει στον ΟΠΕΚ το πράσινο φως για αύξηση της παραγωγής έως και 500.000 βαρέλια ημερησίως στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι τιμές μάζεψαν τις αρχικές απώλειες, όταν βγήκε η ίδια η Σαουδική Αραβία και διέψευσε τα δημοσιεύματα περί αύξησης της παραγωγής.  

Στην Ευρώπη, ο δείκτης STOXX 600 δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη μεταβολή, καθώς τα κέρδη στον κλάδο τροφίμων, ποτών και υγείας αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες στον κλάδο εμπορευμάτων εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση στην κορυφαία καταναλώτρια την Κίνα, η οποία προχώρησε σήμερα σε νέα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid19. 

Προτού κλείσει με πτώση 0,06%, ο δείκτης ταλαντεύθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών, εν μέσω περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Οι κλάδοι εξόρυξης μετάλλων, ταξιδίων/ψυχαγωγίας, βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν απώλειες μεταξύ 0,2% και 1,5%, ενώ και οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου κατέγραψαν πτώση 2,7%.

Στον αντίποδα, ο κλάδος υγείας, τροφίμων/ποτών και μίντια, που προτιμώνται παραδοσιακά σε ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας, ενισχύθηκαν μεταξύ 1% και 1,2%, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην κάλυψη των απωλειών.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης STOXX 600 έχει ανακάμψει 13% από τα χαμηλά έτους που άγγιξε το Σεπτέμβριο στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων τριμήνου και των προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει τελικά σε μικρότερες του αναμενομένου επιτοκιακές αυξήσεις. Το σενάριο αυτό ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο από τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει μεν τα επιτόκια το Δεκέμβριο όχι όμως κατά 75 μονάδες βάσης. 

Σε αυτό βοήθησαν σήμερα και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, που παρουσίασαν απρόσμενη πτώση τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, κυρίως χάρη στη μείωση των τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,3% εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού από το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.  

O γερμανικός DAX υποχώρησε 0,4%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,15%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με μικρές απώλειες 0,1%. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ έκλεισε με κέρδη 0,75%. 

Προειδοποίηση από Moody’s

To επενδυτικό κλίμα επηρέασε και η έκθεση της Moody’s που έδειξε ότι οι προοπτικές ως προς τις πιστωτικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική είναι αρνητικές, εν μέσω του αυξημένου ενεργειακού και μισθολογικού κόστους.

Ο οίκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επιδεινώσουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και ταυτόχρονα την ρευστότητα και την πιστωτική ποιότητα. Η εξέλιξη αυτή θα ωθήσει πολλές επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους περιορίζοντας τα κέρδη των μετοχών και τις χρηματοδοτούμενες μέσω χρέους εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ο οίκος επικαλέστηκε μεταξύ άλλων και το εξασθενημένο καταναλωτικό κλίμα και τη μικρότερη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών ως παράγοντες που θα πλήξουν τη ζήτηση το 2023 σε κλάδους και βιομηχανίες που καθοδηγούνται τα μέγιστα από τους καταναλωτές, όπως χημικά, κατασκευές και αυτοκινητοβιομηχανίες.  

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης: 

Χρηματιστήριο: Με ασθενικό τζίρο έκλεισε με άνοδο 0,21%

Goldman Sachs: Το bear market δεν τελείωσε, θα συνεχιστεί και το 2023 

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις των 10ετών

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News