Business & Finance Δευτέρα 21/11/2022, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις των 10ετών

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις των 10ετών

Σε χαμηλά πολλών εβδομάδων υποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς εξακολουθεί να επικρατεί η προσδοκία για μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομίας, που ώθησαν τους επενδυτές σε ασφαλέστερο ενεργητικό.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και στο επόμενο έτος για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, όμως οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες του αναμενομένου, όπως ανέφερε σήμερα και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν της κεντρικής τράπεζας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 1,99%, αφού επέστρεψε κάτω από το 2% την προηγούμενη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Οκτωβρίου είχε εκτιναχθεί σε υψηλό 11 ετών, στο 2,53%.

Κάτω από το 4% παρέμεινε και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, στο 3,95% παρότι ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, αφού όμως αρχικά άγγιξε νέο χαμηλό διμήνου στο 3,86%. Καθώς η πτώση των ιταλικών αποδόσεων ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των γερμανικών, το spread των δύο χωρών στη 10ετία περιορίστηκε στις 184,5 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο. 

 «Συνεχίζουμε να βλέπουμε τις αποδόσεις να υποχωρούν αυτή την εβδομάδα. Τα νέα στοιχεία για τη μεταποίηση πιθανότατα να δείξουν περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, τα πρακτικά της Fed αναμένεται να αποτυπώνουν έναν πιο ήπιο τόνο, ενώ τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα αυξάνουν τον κίνδυνο της τάξης αποφυγής ρίσκου, οδηγώντας σε περαιτέρω αποκλιμάκωση τις αποδόσεις», αναφέρει ο Antoine Bouvet, στρατηγικός αναλυτής της ING. 

Στην ελληνική αγορά, ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν μηδενικός με οριακές μόνο μεταβολές. Στη 10ετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,24% με το spread στις 228 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,34%. 

Όσον αφορά στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, η απόδοση στη γερμανική διετία περιορίστηκε μόλις 15 μβ στο 2,1%, ενώ στην ιταλική διετία ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 2,7%.
   
moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News