Business & Finance Δευτέρα 21/11/2022, 13:47
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Το bear market δεν τελείωσε, θα συνεχιστεί και το 2023 

Goldman Sachs: Το bear market δεν τελείωσε, θα συνεχιστεί και το 2023 

Οι επενδυτές που ελπίζουν για μια καλύτερη χρονιά το 2023 θα απογοητευτούν, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι εκτιμούν πως το bear market δεν έχει τελειώσει ακόμη. 

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της τράπεζας εκτίμησαν πως οι συνθήκες που συνήθως σχετίζονται με την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί και ανέφεραν σε ένα σημειώμά τους προς τους πελάτες της Goldman Sachs ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια διατηρίσημη ανακαμψη των αγορών είναι να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων αλλά και οι αποτιμήσεις των εισηγμένων να αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες ύφεσης στην οικονομία. 

Οι αναλυτές αναμένουν πως ο S&P θα κλείσει το 2023 στις 4.000 μονάδες, μόλις 0,9% υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευή, ενώ ο Stoxx Europe θα ολοκληρώσει την ερχόμενη χρονιά περίπου 4% υψηλότερα στις 450 μονάδες. Αντίστοιχο στόχο για τον πανευρωπαϊκό δείκτη έχουν θέσει και οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Barclays. 

Τα σχόλια των αναλυτών έρχονται μετά από το πρόσφατο ράλι -που προκλήθηκε από τα πιο ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις ειδήσεις για χαλάρωση των περιορισμών Covid στην Κίνα – που είδε αρκετούς παγκόσμιους δείκτες να εισέρχονται σε τεχνικά επίπεδα bull market. Η απότομη ανάκαμψη από τα μέσα Οκτωβρίου ακολούθησε μια ταραχώδη χρονιά για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να δαμάσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για ύφεση στην οικονομία.

Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman εκτιμούν πως τα κέρδη των δεν είναι βιώσιμα, επειδή οι μετοχές συνήθως δεν ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα μέχρι να επιβραδυνθεί ο ρυθμός επιδεινωσης της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των κερδών. «Η βραχυπρόθεσμη πορεία για τις αγορές μετοχών είναι πιθανό να είναι ασταθής και πτωτική», είπαν.

Η άποψη απηχεί εκείνη του Michael Wilson της Morgan Stanley, ο οποίος επανέλαβε σήμερα ότι οι αμερικανικές μετοχές θα τελειώσουν το 2023 σχεδόν αμετάβλητες από το τρέχον επίπεδό τους και θα έχουν μια ανώμαλη πορεία, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης πτώσης το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με το σημείωμά του τη Δευτέρα, οι πελάτες του Wilson αντέκρουσαν την άποψή του για πτώση του S&P 500 έως και τις 3.000 μονάδες τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους — μείωση 24% από το κλείσιμο της Παρασκευής. «Αυτό που δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί είναι ο κίνδυνος να μειωθούν τα κέρδη και αυτός ο παράγοντας θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την αγορά να φτάσει σε ένα χαμηλό», είπε.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman αναμένουν ότι οι ασιατικές μετοχές θα έχουν καλύτερη απόδοση το επόμενο έτος, με τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού πρώην Ιαπωνίας να τελειώνει το έτος 11% υψηλότερα στις 550 μονάδες. Οι συνάδελφοί τους στη Citigroup Inc. είναι πιο αισιόδοξοι για ττις κινεζικές μετοχές, λέγοντας ότι η αλλαγή στάσης του Πεκίνου στο Covid Zero και στο real estate θα αυξήσουν τα κέρδη.

Καθώς η bear market εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προς το παρόν, ο Oppenheimer και η ομάδα του συνέστησαν να επικεντρωθούν σε ποιοτικές εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς και σταθερά περιθώρια κέρδους, καθώς και σε εταιρείες με βαθιά αξία και αποθέματα ενέργειας και πόρων, όπου οι κίνδυνοι αποτίμησης είναι περιορισμένοι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News