Business & Finance Δευτέρα 21/11/2022, 12:45
ΑΓΟΡΕΣ

«Απόνερα» από την κατάρρευση FTX: Σφυροκόπημα στα cryptos

«Απόνερα» από την κατάρρευση FTX: Σφυροκόπημα στα cryptos

Συνεχίζονται οι τριγμοί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων μετά την αιφνίδια κατάρρευση του FTX, άλλοτε ενός εκ των μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων για cryptos, και τη διολίσθηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης με την αποκαθήλωση του ιδρυτή του, του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ.

Ακολουθώντας μία ακόμη ισχυρή πτώση το σαββατοκύριακο, το Bitcoin και άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα κινούνται κοντά σε χαμηλό μίας εβδομάδας. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο σε αποτίμηση κρυπτονόμισμα, το Bitcoin, βρίσκεται λίγο πριν τη 1 μ.μ. ώρα Ελλάδος ελαφρώς υψηλότερα από τα 16.000 δολάρια, καταγράφοντας πτώση περίπου 3,45% σε ημερήσια βάση. Αντίστοιχα, το Ethereum χάνει 7,51% της αξίας του και βρίσκεται κοντά στα 1.114 δολάρια.

Στο κόκκινο βρίσκεται όμως ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων, έχοντας χάσει περίπου 4,43% μόνο στις τελευταίες 24 ώρες. Η συνολική αξία της αγοράς ανέρχεται περίπου στα 795.34 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap.

Σφαγή στην αγορά

Η μεγάλη κατάρρευση ξεκίνησε από τις 6 Νοεμβρίου, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία (το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων του κόσμου) θα ρευστοποιήσει τις επενδύσεις της σε FTT, τα κρυπτονομίσματα του FTX. Η απόφαση του Zhao πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα να οδηγήσει το FTX στην χρεοκοπία. Έκτοτε, η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει χάσει τουλάχιστον 260 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, μεγάλο κύμα δυσπιστίας προκάλεσε και η κατάρρευση της περιουσίας του ιδρυτή του FTX: Ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ θεωρείτο ευρέως ως «παιδί θαύμα» της αγοράς κρυπτονομισμάτων και μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως ο επόμενος J.P. Morgan. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

H Lehman Brothers του crypto: Τι σημαίνει για την αγορά η χρεοκοπία του FTX

Πολ Κρούγκμαν για τα κρυπτονομίσματα: Ήρθε το τέλος;

Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς: Ποιος είναι ο «CZ» που θα σώσει το crypto

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News