Business & Finance Παρασκευή 18/11/2022, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε άνοδο με στήριγμα από λιανεμπόριο και αυτοκίνητα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή σε άνοδο με στήριγμα από λιανεμπόριο και αυτοκίνητα

Με άνοδο έκλεισε την εβδομάδα η Ευρώπη, εν μέσω του γενικότερου χρηματιστηριακού ράλι που πυροδοτήθηκε από τον κλάδο λιανεμπορίου και αυτοκινητοβιομηχανίας, με το βλέμμα ωστόσο στραμμένο στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ το Δεκέμβριο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,2% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη της εβδομάδας. Από τις αρχές Νοεμβρίου έως σήμερα, ο δείκτης έχει ενισχυθεί 5,1% και οδεύει στο δεύτερο διαδοχικό μήνα κερδών, χάρη σε μία σειρά από παράγοντες, όπως τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη, παρά τις υποβώσκουσες ανησυχίες για ύφεση στην Ευρωζώνη. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη για το μήνα Νοέμβριο, που ανακοινώνονται στις 23 του μηνός και αναμένεται να δείξουν περαιτέρω κάμψη της δραστηριότητας σε σχέση με τον Οκτώβριο. 

Ωστόσο, η σημερινή κεκτημένη ταχύτητα σκιαγραφεί μία καλύτερη εικόνα από αυτή που δίνουν τα μακροοικονομικά στοιχεία, κάτι που είναι αρκετά ενθαρρυντικό, όπως αναφέρει ο Ian Williams, οικονομολόγος της Peel Hunt.

Πάντως, ο δείκτης STOXX 600 υποχωρεί φέτος περισσότερο από 11%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ θα οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε ύφεση. Ήδη, τρεις κορυφαίοι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ δήλωσαν σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά για να επιβραδύνει την ανάπτυξη και κατά συνέπεια τη ζήτηση στην προσπάθειά της να τιθασσεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.  

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι όμιλοι λιανικής παρουσίασαν τα μεγαλύτερα κέρδη στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, της τάξης του 2,1%.   

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,16%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,04%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,53%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,38%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,08%.

Στις επιμέρους μετοχές, ο αυστριακός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Verbund βρέθηκε στην κορυφή του πανευρωπαϊκού δείκτη με «άλμα» 8,88%, ενώ στον αντίποδα η γερμανική εταιρεία παραγωγής λιπαντικών Fuchs σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 4,6%.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News