Business & Finance Παρασκευή 18/11/2022, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Υποχώρηση αποδόσεων Γερμανίας και Ιταλίας επί δύο συναπτές εβδομάδες

Ομόλογα: Υποχώρηση αποδόσεων Γερμανίας και Ιταλίας επί δύο συναπτές εβδομάδες

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις του ευρώ στον απόηχο των σχολίων αξιωματούχων της ΕΚΤ, με την αγορά να «απορροφά» σχετικά εύκολα την είδηση ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα αποπληρώσουν μικρότερο ποσό από τα φθηνά δάνεια που είχαν εξασφαλίσει από την ΕΚΤ. 

Οι τράπεζες θα επιστρέψουν 296 δισ.ευρώ σε δάνεια TLTROs τη στιγμή που αναλυτές του Bloomberg έκαναν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 600 δισ.ευρώ. 

Η απόδοση του διετούς ιταλικού έκλεισε στο 2,7%, παρότι αμέσως μετά την ανακοίνωση είχε «τσιμπήσει» ελαφρώς στο 2,72%. Ένα μεγαλύτερο ποσό αποπληρωμής θα ασκούσε πιέσεις στα ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας της ευρωπεριφέρειας, σύμφωνα με αναλυτές. 

Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την είδηση με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,01%, με οριακή πτώση. Στο αντίστοιχο ιταλικό, η απόδοση περιορίστηκε 7,5 μονάδες βάσης στο 3,88%. 
 
Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε ελαφρώς στο 4,25% με το spread στις 226 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,37%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ωστόσο ήταν αυξημένος διαμορφούμενος στα 112 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 46 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Σε εβδομαδιαία βάση, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρουσίασε πτώση της τάξης των 14 μονάδων βάσης. Είναι η πρώτη φορά και για τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών και των ιταλικών που υποχωρούν για δύο διαδοχικές εβδομάδες από τον Ιούλιο. Το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία περιορίστηκε 32 μονάδες βάσης και με την πτώση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας να υπερβαίνει το αντίστοιχο της Γερμανίας, το spread μεταξύ των δύο χωρών περιορίστηκε στις 185 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο. 

Αντίθετα, στη Βρετανία, ο αυστηρός προϋπολογισμός που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ άσκησε πιέσεις στις τιμές των κρατικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση στη 10ετία να ενισχυθεί στο 3,23%. 
 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News