Business & Finance Παρασκευή 18/11/2022, 12:31
ΑΓΟΡΕΣ

HSBC: Σταθεροποίηση στις αγορές θα φέρει το 2023

HSBC: Σταθεροποίηση στις αγορές θα φέρει το 2023

«Με σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία να υποχωρούν το 2022 και το επενδυτικό κλίμα ήδη σε αδύναμα επίπεδα, το επόμενο έτος θα μπορούσε να υπάρξει κάποια σταθεροποίηση ή ανακούφιση στις αποδόσεις της αγοράς», εκτιμά  ο Γιώργος Λεοντάρης, CFA, Chief Investment Officer – Europe International & MENA της HSBC Global Private Banking & Wealth. 

«Οι φόβοι για ύφεση, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η ενεργειακή ασφάλεια μπορεί να διατηρήσουν την αγορά ασταθή το επόμενο τρίμηνο, υποστηρίζοντας ακόμα την ισχύ του δολαρίου προς το παρόν, με τον πληθωρισμό πιθανόν να διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω την ήδη επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία και να παραμείνει τροχοπέδη για τις μετοχές. Καθώς η προσοχή της αγοράς στρέφεται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση του οικονομικού κύκλου, τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξίας θα μπορούσαν να γίνουν πιο ισχυρό εργαλείο διαφοροποίησης για τη δημιουργία ανθεκτικών χαρτοφυλακίων, καθώς θα πρέπει να συσχετίζονται λιγότερο με μετοχές στο μέλλον», είπε στη διαδικτυακή παρουσίαση «HSBC Market Update 2022», την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 Premier πελάτες της HSBC, με ομιλητές από την HSBC Global Private Banking & Wealth  και τους οίκους Schroders και BlackRock. 

Αμείωτο το ενδιαφέρον για τον κλάδο της ενέργειας 

Ο Fred Wood, Director, Product Strategist της ομάδας Natural Resources της BlackRock παρουσίασε τις απόψεις του εστιάζοντας στον τομέα της ενέργειας. «Η πραγματική υποστήριξη για τις τιμές της ενέργειας προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς. Η  προσφορά παραμένει περιορισμένη, όχι μόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και λόγω μακροπρόθεσμων προβληματισμών σχετικά με τις χαμηλότερες επενδύσεις σε νέα παραγωγή πετρελαίου. Οι ενεργειακές εταιρείες είναι επιφυλακτικές σχετικά με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, δεδομένων των αβέβαιων ωφελειών από την παροχή νέων ορυκτών καυσίμων σε μια περίοδο ενεργειακής μετάβασης».

Η θέση των αναδυόμενων αγορών σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

Η Remi Olu-Pitan, Head of Multi-Asset Growth & Income της Schroders σχολίασε τις αναδυόμενες αγορές και τη θέση τους σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. «Οι αναδυόμενες αγορές δεν είναι μόνο οι κινεζικές μετοχές. Πράγματι, αυτή τη στιγμή, η Κίνα είναι ο μεγάλος κίνδυνος και βλέπουμε τις πιο ελκυστικές ευκαιρίες εκτός Κίνας, και μάλιστα εκτός μετοχών. Οι αποτιμήσεις στο χρέος των αναδυόμενων αγορών είναι πιο ελκυστικές από τις μετοχές και ο κόσμος των ομολογιών στρέφεται προς τα εμπορεύματα και τους ευνοημένους από τον πληθωρισμό. Είμαστε πιο ενθουσιασμένοι με τη Λατινική Αμερική, ενώ η Ευρώπη αρχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον μας».

Ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής Wealth and Personal Banking της HSBC Ελλάδας τόνισε:  «Μένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας να κρατούμε τους Premier πελάτες μας ενήμερους για τις τάσεις και τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, ώστε να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. Επιλέξαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση γιατί συνεχίζουμε να βρισκόμαστε εν μέσω σημαντικών γεγονότων στην παγκόσμια οικονομία τα οποία γεννούν μεγάλη αβεβαιότητα, ερωτηματικά αλλά και κάποιες ευκαιρίες». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News