Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τα μηνύματα της Fed άσκησαν πιέσεις στις μετοχές

Wall Street: Τα μηνύματα της Fed άσκησαν πιέσεις στις μετοχές

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street και στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς αυξήθηκαν ξανά οι ομολογιακές αποδόσεις και αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ έστειλαν μήνυμα ότι ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων απέχει ακόμη πολύ από το τέλος του. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 7,51 μονάδες ή 0,02% στις 33.546,32 μονάδες, αφού όμως νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε καταγράψει απώλειες 314 μονάδων. O S&P 500 σημείωσε πτώση 0,31% στις 3.946,56 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 11.144,96 μονάδες.

Οι μετοχές ανέκαμψαν από τα χαμηλά που άγγιξαν στην αρχή της συνεδρίασης, από τη στιγμή που η μετοχή της Cisco Systems άκενα άλμα 5%. Η εταιρεία εξοπλισμού δικτύου ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών στα αποτέλεσμα τριμήνου και εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξη για τις προοπτικές της. Μαζί της σημείωσαν άνοδο και άλλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, όπως Apple και Intel. 

Oι επενδυτές προσπάθησαν να «ζυγίσουν» τα σχόλια του διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος είιπε ότι τα επιτόκια δεν βρίσκονται ακόμη σε ζώνη που θα μπορούσε να θεωρηθεί επαρκώς περιοριστική. 

«Η αλλαγή στη νομισματική πολιτική μας φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής περιορισμένο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, παρ΄όλα αυτά οι αγορές φαίνεται να προεξοφλεί αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή το 2023», δήλωσε ο Μπούλαρντ. 

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση του διετούς αμερικανικού, που είναι πιο ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις, αυξήθηκε στο 4,45% εν μέσω ανησυχιών ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. 

«Παρακολουθώ την αγορά εργασίας η οποία παραμένει υπερβολικά σφιχτή, πώς λοιπόν θα συνεχιστεί η μείωση του πληθωρισμού χωρίς να προηγηθεί μία πραγματική αποθέρμανση, που ίσως να έχει αντίκτυπο και στην οικονομία γενικότερα», αναφέρει ο Eστερ Τζόρτζ, διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κάνσας Σίτι.  

Τις σημερινές απώλειες καθοδήγησαν οι μετοχές που θεωρούνται ευάλωτες σε μία ύφεση, όπως πρώτων υλών, καταναλωτικών αγαθών και υγείας.

«Η προοπτική περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων και ο αντίκτυπός τους στην οικονομία υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει ορατός. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο ράλι – μείωσεις των επιτοκίων, σταθερή ανάπτυξη και εταιρικά κέρδη – δεν υπάρχουν στον ορίζοντα», ανέφερε ο Mark Haefele της UBS Global Wealth Management.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News