Business & Finance Τετάρτη 30/12/2020, 14:55
ΑΓΟΡΕΣ

Η FTSE Russel εξετάζει περαιτέρω διαγραφή κινεζικών μετοχών

Η FTSE Russel εξετάζει περαιτέρω διαγραφή κινεζικών μετοχών

Το ενδεχόμενο να διαγράψει τις μετοχές περισσότερων κινεζικών εταιρειών από τα ταμπλό της, εξετάζει η εταιρεία διαχείρισης χρηματιστηριακών δεικτών FTSE Russell, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται αφότου η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα θέσει πιο αυστηρούς κανόνες, με τους οποίους θα αποτρέπονται οι αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες, φερόμενες να έχουν την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας.

Από τις 12 Νοεμβρίου όταν ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη σχετική εκτελεστική εντολή, οι εταιρείες FTSE Russell, MSCI και S&P Dow Jones Indices, επιδόθηκαν σε διαγραφή των μετοχών των κινεζικών εταιρειών, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του Λευκού Οίκου, ούτως ώστε οι πελάτες τους να μην αντιμετωπίσουν δυνητικά προβλήματα μη συμμόρφωσης με αυτά που επιτάσσει η Ουάσιγκτον. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου τη Δευτέρα, με τις καινούργιες οδηγίες, η απαγόρευση των επενδύσεων αφορά και τα χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα funds, όπως και αυτά που παρακολουθούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες, ενώ στις «μαύρες» εταιρείες συμπεριλαμβάνονται και οι θυγατρικές εκείνων που συνδέονται με τις κινεζικές στρατιωτικές υπηρεσίες. 

Η FTSE Russell η οποία ήδη έχει διαγράψει τις μετοχές 9 κινεζικών εταιρειών (η μετοχή της κατασκευάστριας ημιαγωγών SMIC θα αποσυρθεί από τον Ιανουάριο), με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι εξετάζει τις νέες διευκρινήσεις των ΗΠΑ και πως κάνει μια εκτίμηση σχετικά με πιθανές νέες διαγραφές. Όπως επισήμανε θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση στις 4 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ όποιες καινούργιες μεταβολές θα τεθούν σε ισχύ από τις 7 Ιανουαρίου. 

Η MSCI από την πλευρά της όπως και η S&P Dow Jones Indices έχουν δηλώσει ότι έχουν αποσύρει τις μετοχές 10 κινεζικών εταιρειών από τα χρηματιστηριακά ταμπλό τους, στο πλαίσιο της εκτελεστικής εντολής της κυβέρνησης Τραμπ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News