Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση με «βαρίδι» τις πρώτες ύλες και την υγεία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση με «βαρίδι» τις πρώτες ύλες και την υγεία

Με πτώση έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι απώλειες του κλάδου εξόρυξης μετάλλων και υγείας επισκίασαν τα κέρδη των μετοχών της Siemens, που βοήθησαν ωστόσο το δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη να παρουσιάσει καλύτερη επίδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,4% στη συνεδρίαση, όμως σε επίπεδο μηνός εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη 3,9%, οδεύοντας στο δεύτερο διαδοχικό μήνα κερδών, χάρη σε αρκετούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά κέρδη παρά τις ανησυχίες για ύφεση στην Ευρωζώνη. 

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν οριακά χαμηλότερος τον Οκτώβριο, στο 10,6% από 10,7% που είχε αρχικά εκτιμηθεί, παραμένοντας πάντως σε ιστορικό υψηλό, εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. «Εν μέρει ο λόγος για τον οποίο οι αγορές έχουν σημειώσει ράλι τον τελευταίο μήνα είναι ότι επειδή η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα θα ήταν πραγματικά δύσκολο να δούμε χειρότερες επιδόσεις», ανέφερε ο Mike Bell, στρατηγικός αναλυτής της J.P.Morgan Asset Management.

O δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με μικρή άνοδο 0,2%, χάρη στα κέρδη 7% της Siemens από τη στιγμή που ο γερμανικός κολοσσός ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου και εμφανίστηκε αισιόδοξη για τη μελλοντική βιομηχανική ζήτηση.

Από τα υπόλοιπα χρηματιστηριακά ταμπλό, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε οριακά 0,06%, μετά τις μεγάλες φορολογικές αυξήσεις και τη μείωση των δημοσίων δαπανών που ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,46%. Από την περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,76%, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,75%.   

Σημαντική πτώση κατέγραψε επίσης ο κλάδος πρώτων υλών με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί 1,7% αφού οι τιμές βασικών μετάλλων βρέθηκαν σε πτώση δεχόμενες πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News