Business & Finance Τετάρτη 16/11/2022, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέλος στο ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων ημερών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέλος στο ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων ημερών

Διέκοψαν την ανοδική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθοδηγούμενες από τις απώλειες της Mercedes Benz Group, ενώ οι απογοητευτικές προβλέψεις από τον κορυφαίο αμερικανικό όμιλο λιανικής Target άσκησαν πιέσεις στον κλάδο λιανεμπορίου εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισαν με πτώση 1%, ενώ ο κλάδος αυτοκινήτου βούλιαξε 3,7% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση σε διάρκεια επτά εβδομάδων. 

Η μετοχή της Mercedes Benz υποχώρησε 6,2% από τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων μείωσε τις τιμές σε ορισμένα μοντέλα της στην Κίνα εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για ακριβά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

«Για την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, ο αντίκτυπος στις πωλήσεις προέρχεται αυτή τη στιγμή από τους περιορισμούς στην Κίνα και τους φόβους για ύφεση, παρότι Ευρώπη και Κίνα διατηρούν καλές εμπορικές σχέσεις στο σύνολό τους», ανέφερε ο Raed Alkhedr, αναλυτής της Equiti.com.

Οι όμιλοι λιανικής «είδαν» τις μετοχές τους να υποχωρούν 3,4% από τη στιγμή που η Target προβλέπει απότομη μείωση στις πωλήσεις τέταρτου τριμήνου, επικαλούμενη την αύξηση του πληθωρισμού και τις δραματικές αλλαγές στις καταναλωτικές δαπάνες για τη μείωση της ζήτησης για τα πάντα, από παιχνίδια έως ηλεκτρονικά. 

Aπό τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,25%, ο DAX στην Φρανκφούρτη εμφάνισε πτώση 1%, ενώ ο CAC 40 στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,52%. Από την περιφέρεια, ο FTSE MIB του Μιλάνου υποχώρησε κατά 0,68%, ενώ ο IBEX στην Μαδρίτη έκλεισε με απώλειες οριακά άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας. 

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα ο δείκτης STOXX 600 έχει υποχωρήσει 11,8% και παρότι πρόκειται για μικρότερη πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη του 16% του S&P 500 οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί στο να επενδύσουν στην Ευρώπη. 

 

moneyreview.gr  
    

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News