Business & Finance Τετάρτη 16/11/2022, 11:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Ίλιγγος» και πτώση από τις 900 μονάδες με πιέσεις από τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: «Ίλιγγος» και πτώση από τις 900 μονάδες με πιέσεις από τις τράπεζες

Αδυναμία για άλλη μια φορά να διατηρηθεί στη ζώνη των 900 μονάδων δείχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις που το έφεραν υψηλότερα του επιπέδου αυτού σήμερα ακολουθεί εκ διαμέτρου πορεία. 

Η Ευρώπη σήμερα είναι σαστισμένη από τη ρίψη αντιβαλλιστικού πυραύλου σε χωριό της Πολωνίας, ο οποίος εκτοξεύθηκε από έδαφος της Ουκρανίας στην προσπάθεια να αναχαιτίσει βαλλιστικό ρωσικό πύραυλο. Το περιστατικό αυτό έχει πυροδοτήσει εκ νέου ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια παγωμάρα καθώς οι καταστροφικές τους συνέπειες διαχέονται και πέραν των ουκρανικών εδαφών. 

Παράλληλα, η ανοδική πορεία στην οποία έχει επιδοθεί το ελληνικό χρηματιστήριο στη διάρκεια του τετάρτου και τελευταίου τριμήνου για το 2023, δίνει ευκαιρίες στους επενδυτές για να αποκομίσουν κέρδη. 

Η πρωινή εικόνα

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, οι επενδυτές εναρμονίζονται με τους Ευρωπαίους και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις. Οι ρευστοποιήσεις αυτές έφεραν εκ νέου την ελληνική αγορά υπό των 900 μονάδων και συγκεκριμένα στις 895,92 μονάδες μετά την υποχώρηση της τάξεως του 0,88%, μια υποχώρηση που την επανέφερε επίσης οριακά σε αρνητικό έδαφος από την έναρξη της τρέχουσας χρονιάς. 

Ο τζίρος και σήμερα κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πώς διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας τα 11 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 4 εκατ. μετοχές. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα κατά 0,95% και ο Mid Cap κατά 0,49%, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει αισθητές απώλειες της τάξεως του 1,70%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές των τραπεζών δέχονται πιέσεις καθώς της Πειραιώς υποχωρεί κατά 2,76%, της Eurobank κατά 1,77% και της Alpha Bank κατά 1,76% (μεταξύ τους «παρεμβάλλεται» η μετοχή του ΑΔΜΗΕ με απώλειες 1,81%). Jumbo και ΕΛΠΕ οι μοναδικές μετοχές με κέρδη της τάξεως του 0,94% και 0,15% αντίστοιχα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Έκλεισε το deal για το 7,5% + 7,5% της Epsilon Net

Premia: Αύξηση 61% των εσόδων και τριπλασιασμός κερδών στο 9μηνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News