Business & Finance Δευτέρα 14/11/2022, 11:01
ΑΓΟΡΕΣ

Σφαγή στα κρυπτονομίσματα: Το FTX έδωσε τη χαριστική βολή

Σφαγή στα κρυπτονομίσματα: Το FTX έδωσε τη χαριστική βολή

Την χαριστική βολή στην αγορά των κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως έδωσε η πτώχευση του FTX, άλλοτε ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η αποτίμηση της αγοράς ξεπερνούσε το 1 τρισ. δολάρια, πλέον έχει διολισθήσει περίπου στα 843,6 δισ., ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο έφτασε μέχρι και τα 801 δισ., σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap.

Μετά την πανωλεθρία του σαββατοκύριακου, το bitcoin κινείται σήμερα ανοδικά, φτάνοντας όμως μόλις τα 16,755 δολάρια, ενώ πριν από ακριβώς μία εβδομάδα άγγιζε τα 20,750 δολάρια. Επίσης, το Ethereum κινείται διορθωτικά σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας τα 1,259 δολάρια, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα βρισκόταν στα 1.560 δολάρια.

Πρόκειται για αποτέλεσμα της αναταραχής που προκάλεσε η πτώχευση του FTX την περασμένη εβδομάδα. Έπειτα από τη διολίσθηση του token του χρηματιστηρίου, του FTT, οι χρήστες έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους και το χρηματιστήριο κατέρρευσε ταχύτατα. Επίσης, το FTX ήταν στενά συνδεδεμένο με τον ιδρυτή του, τον Sam Bankman-Fried, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρείτο ευρέως ότι ήταν το παιδί θαύμα της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων. Το τέλος του success story επιδείνωσε περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αγορά.

Βέβαια, η αγορά των κρυπτονομισμάτων ακολουθούσε ήδη καθοδική πορεία και έχει συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 70% από το ιστορικό υψηλό του περασμένου Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, ο αναλυτής της JP Morgan, Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, είχε εκτιμήσει ότι το Bitcoin θα μπορούσε θεωρητικά να φτάσει ακόμη και τα 146.000 δολάρια μακροπρόθεσμα, αποσπώντας μερίδιο από τον χρυσό. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, εξήγησε ότι λόγω των τελευταίων αναταραχών θα μπορούσε να διολισθήσει ακόμη και στα 13.000 δολάρια. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

H Lehman Brothers του crypto: Τι σημαίνει για την αγορά η χρεοκοπία του FTX

Bloomberg: Το bitcoin μπορεί να πέσει έως τα 13.000 δολάρια

Τέλος στο success story του FTX: Αίτημα πτώχευσης και παραίτηση του ιδρυτή του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News